avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am dreptul la somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am dreptul la somaj?

Buna! Am lucrat la o firma 10 luni dupa care m-am imbolnavit si am beneficiat 6 luni de concediu medical :((Dupa ce am revenit la lucru am aflat ca nu mai pot sa lucrez acolo deoarece era mediu toxic si conditia mea medicala nu mai permitea acest lucru si am fost concediat.X-(
Mi'am facut dosarul pt somaj si m'am prezentat la ei si acolo mi'au spus ca nu pot sa beneficiez de somaj deoarece nu am stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni si ca perioada de incapacitate temporara de munca nu se ia in considerare#-o.X-(
Va rog sa imi spuneti parerile voastre.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:14, 30 Noiembrie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
...

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;

b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

(1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;
...

2. - Perioadele de concediu medical sunt perioade in care se suspenda de drept contractul individual de munca.
- Pe perioadele de concediu medical nu se plateste contributia pentru somaj si de aceea aceste perioade nu sunt stagiu de cotizare la somaj.
- Exceptie fac primele 5 zile de concediu medical initial care sunt suportate la plata de angajator si pentru care se plateste contributia la somaj.

3. Asadar au dreptate cei de la Agentia de Somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii somaj tszaki tszaki Buna ziua, firma la care lucrez are restante la buget, din aceasta doar o suma de sub 100 lei pentru somaj. Firma care tine contabilitatea firmei spune ca nu ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei de somaj constantin_murariu constantin_murariu Cum influenteaza concediul medical pentru incapacitate temporara de munca ( care afecteaza total sau partial o luna ) calculul indemnizatiei de somaj? (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizatie de somaj? doslea mihaela doslea mihaela am lucrat la o firma 11 luni si 6 zile si la alta firma 30 de zile dar fara continuitate mai exact cu o intrerupere de 30 de zile .Pot beneficia de ajutor de ... (vezi toată discuția)