buna ziua tuturor,
este legal ca salariatii disponibilizati printr-o actiune de concediere colectiva sa nu primeasca cota parte din profitul repartizat salariatilor (eu am incheiat cim prin decizie de concediere colectiva in dec 2007, la repartizarea profitului pe anul 2007 nu am primit nimic, nici ceilalti colegi care au fost concediati, pe acest considerent:concediati colectiv.
multumesc anticipat.
Trebuie sa aveti precizarile necesare in Contractul colectiv de munca la nivel de unitate.
Daca in alti ani ati primit asa ceva, s-ar putea ca in 2007 sa nu fi existat profit deoarece firma nu a facut disponibilizari colective fara un motiv serios.
de facut a facut disponibilizari fara niciun motiv serios. de dragul disponibilizarilor.
in alti ani a mai fost repartizat profitul. de realizat profit societatea a realizat profit, iar de repartizat a repartizat, mai putin celor disponibilizati. ma intreb daca e legal.
Nu ati raspuns la intrebarea: Aveti Contract colectiv de munca si ce scrie in el cu privire la repartizarea profitului?
Daca nu scrie nimic nu este obligatoriu sa primiti o cota parte din acesta.
Nu cred ca disponibilizarile s-au facut de dragul de a fi facute. Ce patron si-ar permite asa ceva? Doar daca vrea sa falimenteze intentionat firma.
poate ca trebuia sa precizez de la inceput ca este vorba de o societate de stat.
are ccm si e precizat asa ceva in ccm (repartizarea profit). mai mult de atat e precizat si in bilantul pe anul 2007 (societatile de stat sunt obligate sa precizeze asemenea detalii in bilant. trebuie sa existe si nota contabila la bilant, hotarare ca etc.)
iar disponibilizarile asa au fost facute cum am zis eu mai sus.
Potrivit dispozitiilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, rezultatul definitiv al exercitiului se stabileste anual si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere. Repartizarea profitului se face pe destinatiile legale, cu aprobarea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor. Destinatia beneficiilor unei societati este de a fi distribuite, sub forma de dividende, actionarilor sau asociatilor.
Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata cu modificarile ulterioare, cere ca adunarea generala a actionarilor sa hotarasca asupra modului de repartizare a profitului net.
Salariatii nu pot primi profit (acesta revenind actionarilor sau asociatilor), ci pot fi stimulati pentru obtinerea de profit, evidentiind acest lucru distict in contabilitate ( 424 Prime reprezentand participarea salariatilor la profit).
Participarea salariatilor la profit nu reprezinta o repartizare din profitul societatii comerciale, salariatii neavand drept la repartizari din profit, ci doar la premii supuse regimului curent de impozitare al veniturilor asimilate salariilor. E posibil, ca prin acte de mecenat, actionarii sa premieze salariatii in nume propriu, din dividendele incasate.