Desi nu aveti o dovada, sa va credem pe cuvant cu privire la disponibilizari. Desi daca nu au o cauza serioasa si reala, cum scrie in Codul muncii, la art.65(2), (modificat prin OUG nr.55/2006) nu vad cum ar putea fi acceptata. Si pentru aceasta problema, daca aveti dovezi, si pentru neprimirea partii din profit, conform CCM, sesizati ITM si chiar actionati firma in judecata la Tribunalul din judetul dvs. Litigiile de munca sunt scutite de orice plata. Succes!
va multumesc pentru raspunsuri si sfaturi.
iata ce am gasit la ccm unic la nivel national valabil pentru perioada 2007 - 2010, ccm aplicabil si in cazul societatii in cauza, ea fiin afiliata la un bloc sindical.
"Art. 42.
(2) Alte venituri sunt:
a) cota-parte din profit ce se repartizează salariaţilor, care este de până la 10% în cazul societăţilor comerciale şi de până la 5% în cazul regiilor autonome;
(3) Condiţiile de diferenţiere, diminuare sau anulare a participării la fondul de stimulare din profit sau la fondul de premiere, precum şi perioada pentru care se acordă cota de profit salariaţilor, care nu poate fi mai mare de un an, se stabilesc prin contractul colectiv de muncă la nivel de unitate şi, după caz, instituţie. "
Intrebarea mea este: cand trebuiau stabilite aceste conditii la care se face referire? in ccm valabil pe anul 2007 sau ccm valabil pe anul 2008.
oricum criteriile de repartizare a profitului sau facut cu putin timp inainte de repartizarea profitului, prin hotarare de CA si nu ca un act accesoriu ccm.
in ceea ce priveste disponibilizarea, aveti dreptate, dar nu cred ca nu puteti crede ca intr-o societate de stat e posibil orice, dar absolut orice, inclusiv un document legal prin care se disponibilizeaza cateva sute de persoane doar ca asa vrea cineva.
acum, back to my problem, nu stiu daca acea hotarare de CA privind criteriile de acordare este legala si daca ea ar putea fi anulata in instanta. problema aceasta afecteaza acele cateva sute de persoane de care va spuneam ca au fost disponibilizate.
multumesc.
Vedeti ca si art.42 din CCMUNN, invocat de dvs., va raspunde ca si mine la intrebarea pusa de dvs.
Se dau limitele maxime (de pana la 10% sau 5%) iar CCM la nivel de unitate se stabileste cota-parte din profit (la dvs. este de maxim 5%).
CCM la nivel de unitate se incheie de regula pe un an de zile, deci in fiecare din ele se stabileste si cota-parte din profit.
Daca va referiti la anul 2007 trebuia precizat acest lucru in CCM pe anul 2007, contract care trebuia incheiat din 2006.
Daca nu s-a facut asa inseamna ca s-a procedt asa cum v-a explicat "elis" mai sus.
Sunt de acord ca in Romania se poate intampla orice, chiar si nerespectarea legii fara ca cei vinovati sa fie pedepsiti.
Nu strica sa incercati, totusi, sa sesizati ITM si chiar actiunea in instanta si sa va convingeti daca aveti dreptate sau nu.
Vedeti ca in instanta nu puteti reclama Consiliul de administratie care nu poate fi parte in proces. Dvs. ati avut contract individual de munca cu societatea comerciala si pe aceasta o actionati in judecata. Si la ITM, acelasi lucru.
Va doresc mult cucces!