avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedierea (art 61 lit a, codul muncii)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedierea (art 61 lit a, codul muncii)

La o concediere conform art.61,litera a,mai trebuie facut si un referat pe langa notificarea trimisa angajatului acasa? Pentru absente nemotivate....si angajatul nu si-a depus demisia,nu vrea sa mai vina si nici la data stabilita pt convocare nu a venit.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: OutStanding , utilizator 20:37, 19 Noiembrie 2013
buna ziua am si eu o problema sotului mei i sa incheiat contractul de munca conform art 61 lit a, si la inca 16 colegii ai sai, abuziv, numai ca sa reinoiasca personalul si pt ca si-au spus punctul de vedere pe un ton mai raspicat, etc..., problema este ca nici unul dintre ei nu a semnat,....ce este de facut, se solutioneaza numai prin tribunal?, exista posibilitatea castigari procesului cu firma respectiva, ce trebuie sa faca acesti oameni,va rog frumos sa imi dati un raspuns urgent si sfaturi de asemenea, va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2012
dana_sebi, utilizator
@ Rockman
Chiar daca mai este timp pentru cercetarea disciplinara, banuiesc ca angajatorul va astepta expirarea duratei pentru care a fost incheiat c.i.m. pentru a inceta raporturile de munca cu dvs.

@ dana_sebi
Daca concedierea disciplinara s-a facut fara a fi efectuata o cercetare disciplinara prealabila, atunci este lovita de nulitate.

Art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
......

Termenul de contestare este de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de concediere. Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia domiciliaza reclamantul si este scutita de plata taxelor judiciare.
ce se poate intampla in cazul in care angajatorul a urmat toti pasii, angajatul nu a venit, in schimb angajatorul nu a trimis prin posta decizia catre angajat? angajatul poate cere despagubiri in aceasta situatie? multumesc
Angajatorul ii poate comunica decizia de concediere/sanctionare.
Codul Muncii prevede ca , decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.

Termenul de 5 zile calendaristice în care trebuie comunicată decizia de sancţionare disciplinară nu are natura juridică a unui termen de decădere, ci constituie un termen de recomandare.

Necomunicarea deciziei inseamna ca aceasta nu-si produce efectele.
Ieri mi s-a desfacut si mie contractul de munca tot pe baza acestui articol, explicit acestei litere care poate cuprinde exhaustiv o enormitate de reguli -subiective, ce sunt limitate doar de fantezia si/sau absurditatea angajatorului- pe care angajatorul le poate invoca ca le-a incalcat sclavul.
In cele ce urmeaza voi relata cat de poate de obiectiv si concis ce s-a petrecut de pe data de 7 (XI-2013).
In seara acelei nefaste zile, dupa ce ies de la munca, primesc un apel in care sunt informat de.... trecerea in nefiinta a fostului meu mentor. Fapta este cu atat mai tragica cu cat a fost vorba de o sinucidere si.... ca a plecat fara sa apuc sa fac pace cu el. Ma intalnesc cu cunoscutii si il sun pe sef -seful de tura- sa-i cer liber urm. zi. Nu imi acorda, dar imi spune ca ma poate invoi sambata. Inghit si accept ca un caine umil ce sunt si in care ne-a dresat sistemul (SUStinut de religie).
A II-a zi, in timpul desfasurarii activitatii, cand ma intalnesc cu acesta ii spun "vezi -cum faci- ca sambata si duminica nu vin". Negadilandu-i suficient de mult egoul acestui ajutor de pitbull, acestui kinder de 22 de ani caruia de-abia i-a dat paru' pubian, dar care se ridica cu pretentii (fapt dovedit si prin incadrarea lui in functie in urma unui concurs ce...., probabil, va fi sustinut.... vreodata), prin elipsa pe care o pot invoca oricand ca am comis-o (cum faci), neplecandu-ma suficient de mult incat sa lunece pan' la capat, nerugandu-l cu ochii in lacrimi si capul intre picioare -ale mele, ale lui, nu are importanta, important ar fi fost sa fiu cu capul intre picioarele cuiva-, primesc ca raspuns un ordinar "da, sefu'", gen faca-se voia ta. (Bine, acum nu stiu daca era cu virgula intre, dar am presupus eu in speranta ca n-are cum sa fie atat de bubuit si.... norocos sa ocupe la varsta lui o functie intr-un domeniu atat de dificil in care tine in subordine peste 60 de pers.)
Cerere scrisa n-am stiut ca trebuia sa o fac care, chiar daca as fi redactat-o tot nu as fi putut sa dovedesc cu ea ceva ca.... la punctul de lucru nu se putea inregistra cu numar, deci.... putea fi ca si cum nu as fi scris-o (dupa cum si eu, la randul meu, as putea spune ca i-am dat-o) dar am apucat sa-l inregistrez audio fara sa-i spun.
Sambata (9) si duminica (10) lipsesc, evident, iar pe 13, cand intru la munca, mi se cere nota explicativa pe.... 2 (doua) zile. A !? 2 ?! Care 2 ? La telefon imi spusese ca imi da -sambata- una si.... refuz sa o intocmesc, dar am semnat foaia in sine, dand dovada astfel de cooperare. Trecand peste egoul meu ii spun de fata cu unii colegi ca, daca renunta la cererea notei explicative pe doua zile, dau preaviz.
Insuficient pt. acest taune dezechilibrat care voia sa se afirme pe spatele unuia care reprezinta ceva in societatea aceasta perversa, dupa cum s-a vazut dupa.
Pe 15 sunt convocat si ajung, dar nu vine juristu' firmei.
Ieri (18) sunt convocat iar. De cum m-am asezat la masa i-am precizat juristului ca va fi inregistrat si ca proba va fi pusa instantei. Desi zorit si intrebat din clipa in clipa ce scriu, sa vorbesc cu el inainte sa astern ceva pe foaie si ca ceea ce urmam sa invoc nu ar avea relevanta si tot felul de alte tertipuri sa ma impiedice sa ma disculp, apuc intr-un final sa ma adun si sa aduc ca circumstante atenuante urm. aspecte :
1) timp de 5,6 luni de cand eram angajat nu am solicitat vreun liber si
2) desi donator de sange cu o grupa speciala nu am beneficiat de o zi libera legala in timpul cat ar fi trebuit sa merg la munca, incurcand astfel organigrama si buna functionare a firmei.
Dvs. va precizez ca n-am avut niciun avertisment pana acum cand.... am fost concediat cu art. 61, lit. a si ca mi s-a sugerat ca, fiind cercetat disciplinar, n-am de ce sa merg azi (19) la munca si ca sa vin la sediul firmei sa vad rezultatu' comisiei.
Ma afecteaza asta pe viitor ca...., n-ar conta, daca n-ar avea niciun efect pe plan profesional ? Si, daca asa e, ce pot face ?
=
O sa precizez, cand toate se vor sfarsi, numele firmei.
Ultima modificare: Marți, 19 Noiembrie 2013
OutStanding, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii tudor_daniela tudor_daniela as dori sa stiu cum incetez un contract individual de munca in cazul in care au trecut 3 zile iar persoana respectiva nu s-a prezentat nicio zi la munca. (vezi toată discuția)
Absente nemotivate RuxandraLarisa RuxandraLarisa Va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste absentele nemotivate. Este obligatorie suspendarea contractului de munca in revisal?am intalnit diverse pareri si nu ... (vezi toată discuția)
Concediere salariat pe motiv de neprezentare la locul de munca FSimona FSimona un salariat poate sa fie concediat daca nu s-a prezentat mai multe zile la locul de munca nemotivat? dupa cate zile poate sa fie concediat? (vezi toată discuția)