Cu citeva zile in urma am primit o notificare de executare de la un executor de pe linga un IFN pentru un contract de vinzare-cumparare pe credit cu plata in rate. Acesta a fost incheiat in anul 2004, cu plata integrala a ratelor lunare conforme cu graficul de rambursare, pina la finalizarea lui in Noiembrie 2007. In August 2008 primesc o factura de la acest IFN pentru plata tva la dobinda si penalizare de neplata acesteia pe perioada 01.01.2007-30.06.2008. Ignorind aceasta aberanta dobinda la tva, dupa cum mentionam mai sus, am primit o notificare de la executor in care se specifica "elementul dobinda, component al ratei lunare, datorat de dvs ...IFN, in baza contractului de vinzare-cumparare pe credit cu plata in rate, este supus regimului fiscal al TVA si urmeaza sa fie colectat de ...IFN. Aceasta modificare determina majorarea ratelor lunare prin aplicarea TVA conform Legii 343/2006 art. 128 si 161 alin. 15 care modifica Legea 571/2003 prin Codul Fiscal." Imi amintesc ca in 2008, cind am primit acea factura, am mers la reprezentantul IFN-ului fara sa ma poata lamuri si, totusi, asteptind u raspuns din partea acestuia, care a venit, acum, ...sub forma de executare silita. Presupunind ca nu sint singura persoana aflata in aceasta situatie, acest IFN fiind arhicunoscut pentru aceasta practica, va cer un sfat juridic, asa cum mi-am dorit sa aflu de la profesionisti.
Va multumesc.
Intr-adevar, incepand cu 01.01.2007 dobanda aferenta contractelor de leasing este purtatoare de TVA. Acest lucru este valabil numai pentru contractele incheiate dupa 01.01.2007. Pentru cele incheiate inainte de aceasta data, dobanda ramane nepurtatoare de TVA.