Buna seara,
@Adina_G
Haideti sa le luam pe rand.
Un angajat al unei firme a emis facturi pentru doi clienti ai acesteia, dar de incasat a incasat in felul urmator : de la clientul A factura acestuia, iar de la clientul B factura acestuia+factura de la A.
Clientii nu au descoperit aceasta infractiune.
Clientul A nu avea cum sa descopere acest lucru, deoarece din punctul lui de vedere isi acoperise valoarea marfurilor, ca si client.
Insa clientul B cum a platit aceasta factura ,care nu era a lui? Exista asemenea firme care isi permit sa plateasca 7000 de lei fara sa intrebe ce reprezinta chitanta respectiva? In afara de aceasta, nu se pot incasa cu numerar de la o societate sume mai mari de 5000 lei/ zi. Cum s-a taiat chitanta de 7000 de lei?
Si mai am o intrebare care nu-mi da pace: s-a livrat marfa aferenta celor doua facturi sau facturile respective au fost emise fara ca aceasta sa fie livrata?
Directorul firmei l-a pus pe angajat sa dea niste declaratii: una in care sa scrie ca a facut acele facturi...
De ce sa dea declaratie ca a emis facturile ? Intrebarea mea este legata de ceea ce am scris mai sus.
Dvs. afirmati:
Directorul firmei l-a pus pe angajat sa dea niste declaratii...si una in care se obliga in termen de 30 zile sa achite suma de 7000 de lei, contravaloarea acelor facturi.
In acelasi timp, scrieti :
La firma a depus toti banii....
Din ceea ce scrieti Dvs, eu inteleg ca salariatul a depus in casieria societatii contavaloarea celor doua facturi si in plus suma de 7000 lei. Cum a predat banii respectivi? Pe baza a ce....? Trebuie sa existe un document. De ce a fost pus sa scrie aceasta declaratie de catre angajator?
Practic pe B l-a inselat.
Nu cumva acesti bani salariatul si i-a insusit si clientul B cere banii furnizorului, in speta angajatorul acestuia?
Pai cei 7000 lei, dupa parerea celor din firma, acopera suma luata in plus de la clientul B. Dar e o suma mult prea mare.
Din aceasta afirmatie eu inteleg ca firma i-a luat aceasta declaratie-angajament de plata, tocmai pentru ca banii nu au intrat in firma. Ma insel? Cam asa vad eu lucrurile din punct de vedere contabil.
Pe latura juridica va pot ajuta colegii mei, inclin sa cred ca raspunsurile Dvs. la intrebarile si neclaritatile pe care le am pot face putina lumina in ceea ce ati scris.