avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiune

Buna ziua. Un angajat al unei firme a emis facturi pentru doi clienti ai acesteia, dar de incasat a incasat in felul urmator : de la clientul A factura acestuia, iar de la clientul B factura acestuia+factura de la A.
Clientii nu au descoperit aceasta infractiune.
Directorul firmei l-a pus pe angajat sa dea niste declaratii : una in care sa scrie ca a facut acele facturi, si una in care se obliga in termen de 30 zile sa achite suma de 7000 de lei, contravaloarea acelor facturi. Tin sa precizez ca aceste discutii au aparut in momentul in care angajatul le-a inmanat cererea de preaviz.
Totodata, i-au comunicat ca nu va primi salariul pe luna mai (luna lucrata integral) si nici bonurile pe luna iunie, dar i-au acceptat demisia la zi.
Ce se intampla daca nu plateste acea suma? Firma poate sa-l dea in judecata daca ea nu a fost prejudiciata? La ce categorie este incadrata aceasta fapta?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 16:02, 30 Iunie 2011
banii pe care i-a incasat de la A si B.. i-a depus in firma ?
din ce ziceti dvs, lui A i-a intocmit factura si a incasat c/val acesteia. deci cu A e ok
lui B in schimb, i-a luat bani in plus, bani pe care trebuie sa-i dea lui B inapoi. I-a dat chitanta lui B pt suma primita?
gi_jane2 a scris:

banii pe care i-a incasat de la A si B.. i-a depus in firma ?
din ce ziceti dvs, lui A i-a intocmit factura si a incasat c/val acesteia. deci cu A e ok
lui B in schimb, i-a luat bani in plus, bani pe care trebuie sa-i dea lui B inapoi. I-a dat chitanta lui B pt suma primita?

La firma a depus toti banii, cu firma si cu clientul A este ok doar ca a incasat de la B in plus. Practic pe B l-a inselat. Intrebarea mea e ce masuri poate sa ia firma impotriva angajatului avand in vedere si cele declaratii?
din moment ce a incasat pe acte banii si banii au fost depusi, nu inteleg de ce angajatul a dat declaratie ca datoreaza firmei unde e angajat, 7000 lei. nu e inselaciune fata de clientul B pt ca i-a dat chitanta, nu e delapidare pt ca a depus banii la firma..eu tot nu vad unde e infractiunea..
cu B va rezolva firma.. ori ii returneaza banii ca plata nedatorata, ori se vor compensa cu alte marfuri ( nu stiu cum se procedeaza contabiliceste ).
dupa parerea mea, omul trebuie platit la zi.
gi_jane2 a scris:

din moment ce a incasat pe acte banii si banii au fost depusi, nu inteleg de ce angajatul a dat declaratie ca datoreaza firmei unde e angajat, 7000 lei. nu e inselaciune fata de clientul B pt ca i-a dat chitanta, nu e delapidare pt ca a depus banii la firma..eu tot nu vad unde e infractiunea..
cu B va rezolva firma.. ori ii returneaza banii ca plata nedatorata, ori se vor compensa cu alte marfuri ( nu stiu cum se procedeaza contabiliceste ).
dupa parerea mea, omul trebuie platit la zi.

Pai cei 7000 lei, dupa parerea celor din firma, acopera suma luata in plus de la clientul B. Dar e o suma mult prea mare.
Ce se intampla daca nu plateste aceasta suma? I se poate intenta un proces sau acea declaratie nu se ia in calcul?
Buna seara,

@Adina_G

Haideti sa le luam pe rand.

Un angajat al unei firme a emis facturi pentru doi clienti ai acesteia, dar de incasat a incasat in felul urmator : de la clientul A factura acestuia, iar de la clientul B factura acestuia+factura de la A.
Clientii nu au descoperit aceasta infractiune.

Clientul A nu avea cum sa descopere acest lucru, deoarece din punctul lui de vedere isi acoperise valoarea marfurilor, ca si client.
Insa clientul B cum a platit aceasta factura ,care nu era a lui? Exista asemenea firme care isi permit sa plateasca 7000 de lei fara sa intrebe ce reprezinta chitanta respectiva? In afara de aceasta, nu se pot incasa cu numerar de la o societate sume mai mari de 5000 lei/ zi. Cum s-a taiat chitanta de 7000 de lei?

Si mai am o intrebare care nu-mi da pace: s-a livrat marfa aferenta celor doua facturi sau facturile respective au fost emise fara ca aceasta sa fie livrata?
Directorul firmei l-a pus pe angajat sa dea niste declaratii: una in care sa scrie ca a facut acele facturi...

De ce sa dea declaratie ca a emis facturile ? Intrebarea mea este legata de ceea ce am scris mai sus.

Dvs. afirmati:

Directorul firmei l-a pus pe angajat sa dea niste declaratii...si una in care se obliga in termen de 30 zile sa achite suma de 7000 de lei, contravaloarea acelor facturi.

In acelasi timp, scrieti :
La firma a depus toti banii....

Din ceea ce scrieti Dvs, eu inteleg ca salariatul a depus in casieria societatii contavaloarea celor doua facturi si in plus suma de 7000 lei. Cum a predat banii respectivi? Pe baza a ce....? Trebuie sa existe un document. De ce a fost pus sa scrie aceasta declaratie de catre angajator?

Practic pe B l-a inselat.

Nu cumva acesti bani salariatul si i-a insusit si clientul B cere banii furnizorului, in speta angajatorul acestuia?

Pai cei 7000 lei, dupa parerea celor din firma, acopera suma luata in plus de la clientul B. Dar e o suma mult prea mare.

Din aceasta afirmatie eu inteleg ca firma i-a luat aceasta declaratie-angajament de plata, tocmai pentru ca banii nu au intrat in firma. Ma insel? Cam asa vad eu lucrurile din punct de vedere contabil.

Pe latura juridica va pot ajuta colegii mei, inclin sa cred ca raspunsurile Dvs. la intrebarile si neclaritatile pe care le am pot face putina lumina in ceea ce ati scris.

Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Comert la distanta - contabilitate just_me_12345 just_me_12345 Buna ziua! As dori sa trimit un pachet de la firma la particular, cu ramburs, iar valoarea incasata sa fie exact valoarea marfii. Cum trebuie procedat in ... (vezi toată discuția)
Solutie pentru a incasa in cont a facturii emise de alta societate ririana ririana Buna ziua, Caut solutie pentru urmatoarea situatie: Societatea A detine magazin online si vinde atat produsele ei cat si pe cele ale altei societati B (pe ... (vezi toată discuția)
Ramburs fără chitanță de la curier, bani ceruți a doua oară Estera25 Estera25 Am luat niste cauciucuri, plătind la curier prin ramburs, curierul ne-a dat actele toate, dar nu in sine faptul că \" am primit de la x suma de y\", adică ... (vezi toată discuția)