avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Solutie pentru a incasa in cont a facturii emise de ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Solutie pentru a incasa in cont a facturii emise de alta societate

Buna ziua,

Caut solutie pentru urmatoarea situatie: Societatea A detine magazin online si vinde atat produsele ei cat si pe cele ale altei societati B (pe acelasi site). Incerc sa gasesc o solutie convenabila pentru clienti, astfel incat, daca vor achizitiona produse si de la societatea A si de la B sa le fie trimise (prin posta, cu ramburs, sau prin curier) intr-un singur colet, astfel ca ei sa plateasca o singura taxa de livrare.
In colet se vor regasi factura emisa de A si factura emisa de B si se doreste livrarea coletului pe firma B (adica la posta sau la curier sa fie expeditor B), astfel, banii vor intra in contul firmei B.
Intrebarea ar fi ce acte sau proceduri ar fi posibile, pentru ca A sa recupereze banii de la B, aferenti facturilor emise de A.
Si daca este posibila, legala, o astfel de actiune.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ririana , utilizator 15:12, 30 Septembrie 2013
Posibile variante:
1. Pe site-ul magazinului online puteti mentiona ca plata pretului pentru produsele societatii A se face prin transfer bancar, inainte de livrarea marfii.
2. Incheiati un contract de prestari servicii cu societatea B prin care acestia se obliga sa achite catre Dvs. in termen de XYZ zile pretul incasat pentru produsele livrate.
3. Inchieiati un contract de vanzare-cumparare cu societatea B, situatie in care livrarea se va face in baza unei singure facturi emisa de societatea B.
Va multumesc mult de tot pentru amabilitate si pentru raspunsurile competente.

Daca va mai puteti face putin timp as dori sa insist putin asupra variantelor 2 si 3, deoarece varianta 1 nu prea merge (vorbesc din practica, in sensul ca oamenii nu prea agreeaza plata prin transfer bancar).

Astfel, referitor la:
2. Imi puteti da mai multe detalii despre un astfel de contract? Mi se pare cea mai usoara metoda aceasta prin care eu doar trebuie sa imi recuperez banii de la B. Ce ar trebui el sa contina? Cu alte cuvinte A trebuie sa ii factureze lui B un serviciu (de exemplu de secretariat ... ca tot se ocupa A si de vanzarea marfii lui B), in suma egala cu cea pe care o are de incasat pe marfa respectiva? Sau dvs doriti sa spuneti altceva?

3. La varianta aceasta ar trebui ca A sa factureze lui B , de fiecare data cand se vinde si marfa lui A odata cu marfa B, ca astfel B sa aiba justificare pentru restituirea sumelor catre A?

Ma iertati pentru incoerenta , atat am intors problema aceasta pe toate partile ca m-a luat ameteala. Multumiri inca odata!
In varianta 3, incheiati un contract de vanzare-cumparare intre A (vanzator) si B (cumparator), in care livrarea marfii se face pe baza de comanda, doar in momentul in care se pregateste marfa pentru livrat catre clientul de pe site. Cu alte cuvinte, clientul cumpara de pe site iar in momentul in care firma B pregateste livrarea, se aprovizioneaza de la firma A cu marfurile comandate si astfel nu sta incarcata cu stocuri.
Aici va trebui sa aveti in vedere ca pretul cu care firma A vinde catre firma B sa fie mai mic decat pretul cu care firma B factureaza clientului de pe site.
In varianta 2 este vorba despre un contract de prestari servicii de intermediere in vanzarea produselor, in care firma A este beneficiar iar firma B este prestatorul (intermediarul) -acesta cauta clienti pentru produsele firmei A, le livreaza si incaseaza pretul cu care produsul s-a vandut catre clientul de pe site iar ulterior vireaza catre firma A pretul convenit
Va multumesc foarte mult, se pare ca cel mai la indemana imi este varianta 3.
In completare la ce vi s-a recomandat, sa aveti in vedere in acel contract si situatia in care vi se intoarce produsul inapoi fie pentru ca se razgandeste clientul si nu-l mai accepta cand il aduce firma de curierat, fie il returneaza in termenul legal si solicita banii inapoi. Si mai ales cine suporta eventualele cheltuieli in aces caz.

Alte discuții în legătură

Comert on line Daniela Cioroianu Daniela Cioroianu Cum se poate inregistra in contabilitate un produs vandut on line,trimis prin curier sau serviciu de curierat? Produsul sa il expediez cu o factura proforma ... (vezi toată discuția)
Factura si chitanta catre persoane fizice Reaper Reaper Buna ziua, Avand in vedere ca desfasuram activitati de realizare a softului la coamnda(servicii web de creare site-uri, magazine online etc.) si ... (vezi toată discuția)
Incasare rambursuri in cont bancar turcalexandra turcalexandra Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie Societatea mea face livrari (produse pt copii)(detine un magazin on line) catre persoane fizice cu plata ... (vezi toată discuția)