avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... instiintare angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

instiintare angajator

sint insarcinata in 15 saptamani am instiintat angajatorul facind o cerere si am atasat o scrisoare medicala de la specialist.doamnele de la resurse umane imi spuneau ce sa scriu in cerere,printre altele mi_au cerut sa scriu ca nu doresc schimbarea locului de munca (lucrez la o fabrica de mezeluri unde este frig si efort) eu am refuzat sa scriu si mi_sa spus ca asa trebuie sa scriu si ca oricum nu are unde sa imi schimbe locul de munca.a fost un abuz din partea lor?
Cel mai recent răspuns: - Elibet , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:57, 30 Iunie 2011
Potrivit art.4 din OUG nr.96/2003 , angajatorii au obligatia sa adopte masurile necesare, astfel încât:
a)sa previna expunerea salariatelor prevazute la art. 2 lit. c)-e) la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea;
b)salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) sa nu fie constrânse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut, dupa caz.


Art. 7
(1)În termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat în scris de catre o salariata ca se afla în una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligatia sa înstiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza îsi desfasoara activitatea.
(2)De la data primirii înstiintarii medicul de medicina muncii si inspectoratul teritorial de munca vor verifica conditiile de munca ale salariatei la termenele si în conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

Art. 9
În cazul în care o salariata se afla în una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) si desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, în sensul celor prevazute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sa îi modifice în mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
da, putem spune ca a fost un abuz din partea lor.
Dvs trebuie doar sa instiintati in scris ca sunteti insarcinata, ca solicitati asigurarea masurilor de protectie sociala prevazute de OUG 96/2003 si sa atasati documentul medical ce va atesta sarcina.
Avand in vedere conditiile de munca - temperaturi scazute, manipulare de greutati, inexistenta unui alt loc de munca, cred ca veti beneficia de concediu de risc maternal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere ioana b ioana b daca o angajata este insarcinata poate sa fie data afara?gravida si-a anuntat sefi verbal dar nu si-a inregistrat declaratia in scris, iar angajatorul dupa o ... (vezi toată discuția)
Norma redusa munca gravide Monicaion20 Monicaion20 Buna ziua, Sunt insarcinata in 8 sapt, vreau sa solicit o adev de la medicul de familie pentru reducerea programului de munca, de la 8 la 6 ore, deoarece ... (vezi toată discuția)
Risc de munca pentru angajata cu sarcina cu probleme lungeanuadina lungeanuadina Buna ziua, O angajata are o sarcina cu probleme si nu mai poate veni la serviciu...asa spune ea. Mentionez ca job-ul nu presupune riscuri, doar un program ... (vezi toată discuția)