avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Risc de munca pentru angajata cu sarcina cu probleme
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Risc de munca pentru angajata cu sarcina cu probleme

Buna ziua,

O angajata are o sarcina cu probleme si nu mai poate veni la serviciu...asa spune ea. Mentionez ca job-ul nu presupune riscuri, doar un program de 8 ore in care ea sta in picioare.
Cu o adeverinta de la medicul specialist, doamna s-a dus la medicul de medicina muncii. De acolo am primit o informare si un raport de evaluare.

Va rog sa imi spuneti care sunt pasii urmatori.

O zi buna
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:56, 25 Martie 2016
Daca nu mai vine la munca , si-a luat concediu medical ?
Are concediu medical pana pe 31.03.2016
In acest caz, c.i.m. este suspendat de drept ..

În cazul în care o salariată gravida desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

OUG 96/2003
Art. 9
În cazul în care o salariată se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)–e) şi desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Art. 2
În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
.....
c)salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
.....

Art. 5
(1)Pentru toate activităţile susceptibile să prezinte un risc specific de expunere la agenţi, procedee şi condiţii de muncă, a căror listă este prevăzută în anexa nr. 1, angajatorul este obligat să evalueze anual, precum şi la orice modificare a condiţiilor de muncă natura, gradul şi durata expunerii salariatelor prevăzute la art. 2 lit. c)–e), în scopul determinării oricărui risc pentru securitatea sau sănătatea lor şi oricărei repercusiuni asupra sarcinii ori alăptării.

(2)Evaluările prevăzute la alin. (1) se efectuează de către angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemnează în rapoarte scrise.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea locului de munca pentru gravide laslaumaria laslaumaria as avea si eu o nelamurire.Sunt insarcinata si datorita faptului ca am lucrat intr-un mediu cu radiatii am fost scoasa temporat pe perioada sarcinii din ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal daniela-claudia daniela-claudia Care sunt pasii de urmat de catre angajator atunci cand o salariata solicita acordarea concediului de risc maternal fiind gravida si face dovada cu adeverinta ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal refuzat de angajator IoanaPura IoanaPura Angajatorul refuza sa semneze raportul de la medicina muncii a concediului de risc maternal pe motiv ca vor veni in control cei de la DSP. Ce e de facut? (vezi toată discuția)