avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu risc maternal

Care sunt pasii de urmat de catre angajator atunci cand o salariata solicita acordarea concediului de risc maternal fiind gravida si face dovada cu adeverinta eliberata de medic? Cine se ocupa din partea angajatorului - resursele umane sau protectia muncii? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:49, 2 Martie 2015
1. In cazul in care o salariata anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate, anexand un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare si aceasta desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

2. Daca angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu va putea sa indeplineasca obligatia mentionata anterior salariata gravida are dreptul la concediu de risc maternal.
Prin urmare, angajatorul are obligatia de a-i aproba cererea de intrare in concediu de risc maternal.

3. Cine se ocupa de aceasta problema trebuie sa fie prevazut in regulamentul de organizare si functionare a angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Risc de munca pentru angajata cu sarcina cu probleme lungeanuadina lungeanuadina Buna ziua, O angajata are o sarcina cu probleme si nu mai poate veni la serviciu...asa spune ea. Mentionez ca job-ul nu presupune riscuri, doar un program ... (vezi toată discuția)
Angajata gravida amenintata cu suspendarea activitatii. Soranagheorghe Soranagheorghe Buna ziua, Tocmai mi-am anuntat angajatorul ca sunt insarcinata.In acest sens i-am oferit si o dovada de la medicul care ma tine sub observatie, cat si o ... (vezi toată discuția)