avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... convocare la conciliere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

convocare la conciliere

Buna !
Cand debitorul e persoana fizica se poate face convocare la conciliere directa ( creditorul e societae comerciala) sau trebie sa fie intre societati?

Va multimesc!
e bine sa formulati si invitatia la conciliere, intrucat, daca raportul juridic existent intre pers. fizica si societate e de natura comerciala, atunci raportul dedus judecatii se considera a fi comercial, potrivit codului comercial si e bine sa nu aveti surprize in instanta cu privire la acest aspect.
Societatea noastra comercializeaza materiale de constructii, iar debitorul e unul dintre clienti, ( a cumparat boltari....etc).....cum se apreciaza daca e un raport comercial?
Va recomand sa il chemati la conciliere. Cel mai probabil nu o sa vina.
Veti ajunge in instanta si o sa aveti supriza sa ceara conciliere. . .
Convocarea la conciliere este necesara daca intentionati sa formulati o actiune in pretentii, care se timbreaza la valoarea creantei. Daca formulati somatie de plata sau ordonanta de plata, nu mai este necesara convocarea la conciliere.
Aceste cai sunt recomandate nu se timbreaza la valoare. Au acelasi efect ca si actiunea in pretentii, daca sunt admise.
In masura in care nu sunt admise, aceste actiuni au valoarea de conciliere, putand formula o actiune in pretentii fara a mai face concilierea.
In cazul dvs., aveti de a face cu un raport juridic civil.
Sau puteti apela la un mediator...

Alte discuții în legătură

Mai este nevoie de conciliere? vrica vrica Am o creanta de recuperat am utizat toate caile procedurii speciale adica invitatie la conciliere invitatie la mediere somatie 5?2001,ordonanta 119/2007. In ... (vezi toată discuția)
Lipsa conciliere directa. Monica H. Monica H. speta> Am un debitor pe care nu-l pot convoca la conciliere directa (se intorc plicurile cu \"expirat termen de pastrare\") deci cererea de chemare in ... (vezi toată discuția)
Recuperare comision lylo lylo Buna ziua.Pe ce se intemeiaza o actiune prin care o agentie imobiliara solicita instantei obligarea unor \"clienti\" la plata comisioanelor de ... (vezi toată discuția)