Am o creanta de recuperat am utizat toate caile procedurii speciale adica invitatie la conciliere invitatie la mediere somatie 5?2001,ordonanta 119/2007.
In prima instanta mi s-a admis actiunea si debitorul a formulat cereri in anulare admise de instante raminind fara efecte juridice sentintele admise in primele instante Toate admiterle de cereri in anulare in dispozitiv se face recomandarea sa me adresez cu actiune in pretentii.
In acest caz este necesara din nou concilierea?Eu consider ca este o etapa indeplinita si depasita
In alta ordine de idei sediul debitorului este in tara pot sa introduc actiune pe raza sediului creditorului?Va rog a ma sfatui cum sa procedez.
Nu mai este necesara indeplinirea unei noi proceduri de conciliere, pentru ca aceasta a fost deja indeplinita. Aveti dovada si o atasati la cererea de chemare in judecata.
Prima data ati incercat sa va recuperati datoria pe calea somatiei de plata, insa debitorul a contestat insasi datoria si din acest motiv, probabil, s-a anulat somatia de plata.
Competenta apartine instantei de la domiciliul paratului. Daca este vorba despre un contract, instanta de la locul de executare a contractului.
Daca ati facut deja o invitatie la conciliere directa in conditiile art. 720^1 C. proc. civ. si aveti confirmarea de primire din partea debitorului, atunci nu mai este necesara o noua invitatie la conciliere.
Trebuie introdusa o noua actiune pe calea dreptului comun, procedura obisnuita adica, in cadrul careia se administreaza toate probele necesare dovedirii creantei, inclusiv, daca este cazul, expertiza cotabila.
Competenta este instanta de la sediul paratului, precum si (art. 10 C. proc. civ.):
1.în cererile privitoare la executarea, anularea, rezoluţiunea sau rezilierea unui contract, instanţa locului prevăzut în contract pentru executarea, fie chiar în parte, a obligaţiunii;
2.în cererile ce izvorăsc dintr-un raport de locaţiune (inchiriere) a unui imobil, în acţiunile în justificare sau în prestaţiune tabulară, instanţa locului unde se află imobilul;
3.în cererile ce izvorăsc dintr-o cambie, cec sau bilet la ordin, instanţa locului de plată;
4.în cererile privitoare la obligaţii comerciale, instanţa locului unde obligaţia a luat naştere sau aceea a locului plăţii;
5.în cererile izvorâte dintr-un contract de transport, instanţa locului de plecare sau de sosire.
Opinia mea este aceea ca trebuie sa faceti procedura de conciliere, intrucat instanta o va solicita in mod expres, si nu va considera drept procedura de conciliere caile prin care ati incercat deja recuperarea creantei.
In comercial este obligatorie procedura prealabila a concilierii sau a medierii. Somatia de plata nu tine loc de procedura prealabila. Daca intentionati sa introduceti actiune in pretentii pentru recuperarea creantei, parcurgeti intai procedura prealabila.