avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... concilierea( ptr esalonare datorie) este mai presus ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

concilierea( ptr esalonare datorie) este mai presus de termenii contractului ?

Buna ziua , debitorul meu face actiune in anulare (deoarece eu am deschis actiune impotriva lui pe OG119/2007 , si care mi-a fost admisa) si motiveaza astfel:
ca datoria care o are fata de mine nu este exigibila datorita unui proces vb de conciliere , NERESPECTAT INSA DE DEBITOARE , cu plati esalonate saptamanal si cu ultima sapt scadenta undeva prin vara lui 2011. Debitorul nu si-a respectat planul de plati , decat in prima saptamana. Trebuie sa spun ca nu am mentionat nimic in acel proces vb de ce se intampla daca nu-si respecta planul .....deoarece aveam oricum deschisa actiunea in instanta pe 119/2007 si nu credeam necesar ...la momentul acela alte mentiuni sau penalitati in caz ca nu se respecta graficul de plati. Va rog ,daca puteti sa-mi spuneti este temeinica actiunea lui ? Procesul verbal nu este incheiat in temeiul niciunui articol ci este o formulare simplista incheiata intre cele doua parti , dar cum v-am spus fara ca debitorul sa-si respecte scadentele la fiecare saptamana.
Multumesc,
Cristi
Cel mai recent răspuns: Ina Dimitriu , Consilier juridic 12:10, 11 Martie 2011
daca actiunea dvs pe og 119/2007 a fost admisa inseamna ca aveti inscrisuri doveditoare care arata exact ca datoria este reala lichida si exigibila. cred ca doar trage de timp debitorul
Procesul verbal de conciliere poate avea valoarea unui act aditional la contract dupa parerea mea intrucat din acesta rezulta vointa partilor cntractante.
Insa, in conditiile in care nu s-a modificat contractul initial acesta ar putea sa nu produca efecte juridice.
Ar trebui sa mergeti la un avocat pentru a se analiza actele si actiunea debitorului pentru a va putea lamuri si eventual ca sa va redacteze o intampinare.
Dumneavoastra avand o actiune pe calea somatiei de plata, admisa de instanta de fond, in primul rand as sublinia faptul ca aceasta este executorie, prin OUG 119/2007 s-a urmarit crearea unui cadru legislativ pentru ca creditorii persoane juridice sa-si poata urmarii mult mai simplu si mai repede creantele fata de debitorii lor, totodata, in materie comerciala, mai nou, invitatia la conciliere, nu mai este obligatorie si totusi dumneavoastra a-ti facut-o, ceea ce denota, din punctul meu de vedere, o buna credinta a dvs. in calitate de creditor, ce a fost rasplatita cu nerespectarea esalonarii, adica debitorul dvs. desi i sa mai acordat o sansa a dat dovada de maxima reacredinta.
Hotararea dumneavoastra este executorie, chiar daca debitorul a promovat o actiune in anulare; cel mai bine ar fi sa incepeti executarea silita.
Din OUG119/2007, art.13 - alin.3 - este edificator:
"Art. 13. — (1) Impotriva ordonantei de plata debitorul poate formula cerere in anulare.
(2) Cererea in anulare se solutioneaza de catre instanta care a emis ordonanta de plata.
(3)Cererea in anulare nu suspenda executarea.
Suspendarea va putea fi insa incuviintata, la cererea debitorului, numai cu dare de cautiune, al carei cuantum va fi fixat de instanta.
(4) Daca instanta investita admite cererea in anulare, aceasta va anula ordonanta de plata, pronuntand o hotarare irevocabila. Prevederile art. 9 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.
(5) Hotararea prin care a fost respinsa cererea in anulare este irevocabila".

Nu cred ca procesul-verbal incheiat cu debitorul mai poate influenta exigibilitatea creantei. Daca in prima faza v-a fost admisa cererea sunt sanse mici sa se mai schimbe situatia prin actiunea in anulare.
Incepeti executarea silita si, daca gasiti banii in conturile debitorului, va recuperati datoria si cheltuielile de executare.
Succes!
Dnei Ina , imi scapa ceva si nu inteleg imi spuneti ca pot incepe executarea silita si in acelasi timp citesc la pct 4 "Daca instanta investita admite cererea in anulare, aceasta va anula ordonanta de plata, pronuntand o hotarare irevocabila.
Va intreb executarea silita o incep in baza ordonantei de plata. La acest moment. Dar daca instanta anuleaza ordonanta ....? Si eu am inceputa deja executarea , ce se intampla sau cum ? Poate nu v-am inteles , si de aceea as aprecia daca reventi cu mesaj mai pe intelesul meu

Cu respect,
Cristi

Alte discuții în legătură

Mai este nevoie de conciliere? vrica vrica Am o creanta de recuperat am utizat toate caile procedurii speciale adica invitatie la conciliere invitatie la mediere somatie 5?2001,ordonanta 119/2007. In ... (vezi toată discuția)
Oug 119/2007 bluejazz bluejazz Buna Ziua.Am si eu o nelamurire pe care sper sa o rezolv aici. O hotarare data in baza OUG 119/2007 in favoarea creditorului, poate fi executata in situatia ... (vezi toată discuția)
Respingere cerere pe oug.119/2007 Lenush_71 Lenush_71 Buna ziua! Am un srl, si am prestat servicii la o Societate Agricola (deci nu este srl, ) am incheiat ,,contract de prestari servicii\" semnat si ... (vezi toată discuția)