Buna Ziua.Am si eu o nelamurire pe care sper sa o rezolv aici.
O hotarare data in baza OUG 119/2007 in favoarea creditorului, poate fi executata in situatia in care fac cerere in anulare? OUG 119/2007 spune ca cererea in anulare nu suspenda executarea, insa apoi vine si spune ca doar horatarea ramasa irevocabila prin respingerea cererii in anulare sau prin neexercitarea caii de atac constituie titlu executoriu.Nu e putin un paradox aici?Multumesc.
Art. 13. -
(1) Impotriva ordonantei de plata debitorul poate formula cerere in anulare, in termen de 10 zile de la data comunicarii acesteia.
(2) Cererea in anulare se solutioneaza de catre instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta.
(3) Cererea in anulare nu suspenda executarea. Suspendarea va putea fi insa incuviintata, la cererea debitorului, numai cu dare de cautiune, al carei cuantum va fi fixat de instanta.
(4) Daca instanta investita admite cererea in anulare, aceasta va anula ordonanta de plata, pronuntand o hotarare irevocabila. Prevederile art. 9 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.
(5) Hotararea prin care a fost respinsa cererea in anulare este irevocabila.
Ordonanta de plata devine executorie,potrivit art.13,pct.3,doar daca nu a fost introdusa cererea in anulare impreuna cu cererea debitorului de suspendare prin achitarea cautiunii,incuviintata si stabilita de instanta de judecata.
Deci cu hotararea data creditorul poate sa vina sa ma execute silit chiar daca fac cerere in anulare, asta insemnand ca hotararea nu e inca irevocabila?
Da,creditorul poate proceda la executarea silita,daca dvs.ca debitor nu ati introdus cererea in anulare in termen legal,impreuna cu cautiunea ,incuviintata de instanta de judecata care va judeca aceasta cerere,si care va suspenda executarea pana la pronuntare in ceea ce priveste cererea in anulare.