avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cooptare asociat nou in firma infiintata ca student
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cooptare asociat nou in firma infiintata ca student

Buna ziua,

Am o microintreprindere cu asociat unic la infiintarea careia am beneficiat de reducerea de taxe conform HG 166/2003. Aceasta hotarare prevede ca, timp de minim 3 ani, sa nu instrainez total sau in parte partile sociale, in caz contrar trebuind sa suport contravaloarea taxelor de care am fost scutit. Se poate coopta un nou asociat prin majorarea numarului de parti sociale ale firmei, evitand astfel restituirea acelor taxe? Daca da, este, in fapt, si mai avantajoasa financiar aceasta metoda?
Cel mai recent răspuns: scd22 , utilizator 09:57, 31 Iulie 2008
Nu puteti coopta decat un asociat student.Scopul actului normativ mentionat - HG nr.166/2003 este tocmai de a acorda facilitati fiscale numai studentilor care doresc sa infiinteze o afacere proprie.Puteti sa majorati capitalul social cooptand ca asociat tot un student, care indepllineste prevederile art.2 din HG 166/2003. Sau, puteti sa asociati firma dvs., cu un alt asociat persoana fizica sau juridica, intr-o alta societate.

Ultima modificare: Joi, 31 Iulie 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
Halal facilitati! (cat ati economisit cu scutirea?)

Eu am o vorba: ceea ce e ieftin poate sa coste, in final, foarte scump (si-a dovedit valabilitatea in multe domenii).

Art. 4. - (1) În cazul în care, în perioada de până la 3 ani de la înmatriculare, intervine cesionarea sau înstrăinarea parţială ori totală, prin orice modalitate, a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute la societăţile comerciale constituite în condiţiile prezentei hotărâri, societatea comercială are obligaţia restituirii integrale a sumelor reprezentând taxe şi tarife, prevăzute la art. 1, pentru care s-a acordat scutire de plată.
(2) Oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal este obligat ca la primirea cererii de înregistrare a menţiunii de cesiune să solicite dovada privind plata sumelor pentru care s-a acordat scutire, la nivelul taxelor şi tarifelor în vigoare la data efectuării plăţii.

Si eu as zice ca legea nu distinge (adica restituirea s-ar face si daca cesiunea intervine catre un alt student care ar indeplini conditiile). Nu m-am chinuit sa verific in practica. O singura data m-a intrebat un student despre "facilitatile" astea si, dupa ce le-am vazut, i-am imprumutat eu niste bani sa-si faca societatea fara "facilitati".
Multumesc pentru informatii. Aveti dreptate..halal facilitati. Chiar nu am idee cat am economomisit, dar sunt convins ca nu mai mult de 200-300 de lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere asociat plummy plummy Cum se poate retrage un asociat care detine 1% din partile sociale? Care sunt actele care trebuie despuse la ONRC? Care sunt taxele? Mentionez ca societatea ... (vezi toată discuția)
Societati dezdemona_dezy dezdemona_dezy BUNA ZIUA .REVIN CU O ALTA INTREBARE. CUM POT SA IMI DESCHID O FIRMA ?BENEFICIEZ DE AJUTOR DE FONDURI DACA SUNT STUDENT. ? VA MULTUMESC (vezi toată discuția)
Infiintare societate - student lylyan lylyan Buna ziua Student isi infiinteaza societate. Unde si care sunt pasii pentru a obtine facilitati, si care sunt acestea Ex: beneficiaza de scutiri de impozit ... (vezi toată discuția)