Cum se poate retrage un asociat care detine 1% din partile sociale? Care sunt actele care trebuie despuse la ONRC? Care sunt taxele?
Mentionez ca societatea are 2 asociati, a fost constituita beneficiind de facilitatile pentru studenti. Urmeaza ca asociatul care doreste sa se retraga va cesiona partea sa celuilalt, astfel urmand ca societatea sa devina SRL cu asociat unic. Prin urmare, asociatul care va ramane unic, fiind si angajat, nu va mai putea fi si administrator, deci va trebui sa se schimbe si administratorul.
Deci, in afara de redactarea unui nou act constitutiv, in care sa apara unic asociat si schimbare de administrator (act ce urmeaza a primi data certa la birou avocatial), ce alte acte vor trebui completate? Vreo hotarare, vreo cerere a asociatului de retragere, vreun contract de vanzare-cumparare a partii sociale (ca sa nu fie donatie, care sa trebuiasca facuta la notar)? Si ce taxe implica asta la ONRC? Sper ca nu trebuie restituite sumele de care s-a beneficiat de scutire (avand in vedere ca asociatul caruia i se cesioneaza partea respectiva este tot studentul initial)? Multumesc!
Teoretic da. va trebui sa restituie sumele. Se face un act de cesiune a partilor sociale.da, nu poti fi si angajat si administrator si asociat unic. Ori numiti pe altcineva , ori va platiti asigurarile prin contract cu ei. Pentru certificare ar trebui sa va adresati ministerului de finante explicandu-le situatia si daca ei sunt de acord , va vor scuti de plata. Insa 1% din cca 800 lei ron nu e chiar asa un capat de tara.desi parca prevedeau si niste penalizari.
Nu inteleg de ce trebuie restituite sumele de vreme ce cel care ramane este tot studentul, nu apare cineva nou in firma care sa nu indeplineasca conditiile initiale... ma rog, stiu ca acesta este textul legal, dar logic ar fi ca aceasta situatie sa fie exclusa...
e posibil sa nu va ceara sa restituiti sumele cel care a beneficiat fiind cel care ramane in societate.....aveti nevoie de hotarare a asociatilor privitor la modificarile care se vor face.., de act constitutiv actualizat, de contract de cesiune a partilor sociale, daca se schimba si administratorul pt noul administrator o sa aveti nevoie de cazier fiscal, declaratii la notar, copii act identitate...sper ca nu am uitat nimic....taxele se calculeaza in functie de modificarile aduse, de pag publicate in Moficial nici la ORC nu le stiu inainte concret......cam atat.
HG Nr. 166/2003 privind acordarea unor facilitati fiscale studentilor care doresc sa infiinteze o afacere proprie "spune" asa:
- Art. 4 (1) Daca in perioada de pana la 3 ani de la inmatriculare intervine cesionarea sau instrainarea partiala sau totala, prin orice modalitate, a partilor sociale (...), societatea comerciala are obligatia restitutirii integrale a sumelor reprezentand taxe si tarife (...) pentru care s-a acordat scutire de plata.
- Art. 4 (2) ORC este obligat ca la primirea cererii de inregistrare a mentiunii de cesiune sa solicite dovada privind plata sumelor pentru care s-a acordat scutire, la nivelul taxelor si tarifelor in vigoare la data efectuarii platii.
Vanzare firma
lenuivan
vreau sa vand o firma la care sunt asociat unic, in patrimoniu nu mai am niciun bun(am avut o masina ptr transport dar am vandut-o)
Ce acte tb sa intocmesc?
- (vezi toată discuția)