avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrarea in somaj din concediul de crestere copil ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrarea in somaj din concediul de crestere copil daca firma are datorii mari

Ma numesc Maria, in octombrie 2011 ar trebui sa ma reintorc la firma de la care am intrat concediul de crestere copil. As dori sa stiu daca pot intra direct in somaj la expirarea acestei perioade, deoarece institutia la care am contractul de munca are salarii restante de aproape 1 an de zile, datorii fata de bugetul statului inclusiv amenzi si penalitati de ani de zile si nici sanse de redresare nu se prevad.
Va multumesc anticipat,
PETRE MARIA
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:02, 30 Iunie 2011
datoriile societatii la care lucrari nu au legatura cu somajul angajatului. Uneori, pot aparea ceva probleme in situatia in care existau sume neplatite catre bugetul Asigurarilor de stat, asa numitul stopaj. oricum, pentru a intra in somaj aveti nevoie de decizia emanata de la societate, pe care nu vi-o poate emite decat dupa reincadrare.
Art. 18 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 dispune:
(1) In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit titlului IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia au retinut si au virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, urmatoarele:
a) daca inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
b) perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
c) daca se regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 34 alin. (2) din lege.
.....

Pentru a beneficia de somaj trebuie ca:
- c.i.m. sa inceteze din motive neimputabile dvs
- sa aveti un stagiu de cotizare la somaj de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii.

Art. 35 din Legea nr.76/2002:.
(1) Pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizate inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societate in faliment,angajati in somaj!!!!!!! ancaalina ancaalina Buna ziua,va rog sa-mi spuneti ce trbuie sa fac eu ca angajator(am inchis activitatea de 30 zile si am datorii la buget aferent lunilor mai si iunie ac ... (vezi toată discuția)
Refuzul eliberarii adeverintei cu baza de calcul victor_dorel victor_dorel in ce conditii angajatorul poate refuza eliberarea anexei 14 pt somaj ?????? (vezi toată discuția)
Adeverinta salarii pt somaj lorelai_w lorelai_w Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum se numeste exact adeverinta necesara la somaj cu salariile pe ultimele 12 sau 24 de luni. Daca nu vrea sa mi-o elibereze ... (vezi toată discuția)