Vă rog să ne ajutaţi în demersul nostru !
- Unchiul şi mătuşa mea au cumpărat cu chitanţă de mână un teren în sectorul 4 în anul 1957 .
- În anul 1967 unchiul a murit fără să aibă copii iar terenul a revenit mătuşii mele cf.certificatului de moştenitor din 1970.
- Mătuşa mea a murit şi ea fără moştenitori în 1997 lasându-i mamei mele toate bunurile prin testament. Mama are certificat de moştenitor din 1997 în care este menţionat şi respectivul teren pentru care plăteşte impozit la Administraţia financiară. Ea s-a considerat tot timpul proprietarul terenului pe baza certificatului de moştenire.
- În anul 2008 dorind să construim o căsuţă am contactat un cadastrist iar cu acea ocazie am aflat că lucrurile nu sunt limpezi cum credeam noi şi că certificatul de moştenitor nu este act de proprietate. Nici chitanţa nu a mai fost găsită în original ci doar o copie bătută la maşină fără semnături dar din care am aflat numele şi adresa vânzătorului.
- Deşi eram siguri că vânzătorul a murit, am solicitat relaţii la ev.computerizată a persoanelor - răspunsul fiind negativ .
- Ce căi ar fi de urmat pentru a fi găsit succesorul vânzătorului pentru a putea deschide o acţiune în instanţă pentru a intra in posesie?
- ce metodă trebuie adoptată ţinând cont că de la tranzacţie au trecut peste 50 de ani, toate persoanele implicate au decedat de mult şi nici vecinii nu mai ştiu mare lucru nemaifiind nici ei cumpărătorii iniţiali - uzucapiune, în constatare,....?
Vă mulţumesc!
De la intrarea in posesie a fost folosit neintrerupt?
Prescriptia achizitiva este efectul unei posesii utile ce presupune ca posesia sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar.
Posesia nu este utila, cat timp cel ce o invoca nu a posedat imobilul sub nume de proprietar, ci a exercitat doar un drept de folosinta si administrare asupra bunului, titularul dreptului de proprietate fiind cunoscut si inscris in cartea funciara.
Banuiesc ca ati avut posesia continua a terenului (nu a fost preluat de stat in vreun fel, din moment ce apare in certificatul de mostenitor din 1970). O varianta, pentru a ocoli onorata instanta, este sa solicitati Prefecturii Municipiului Bucuresti emiterea titlului de proprietate in baza art. 27 alin.2 indice 1 din legea 18/1991 (cererea trebuie depusa la subcomisia de aplicare a fond funciar a sectorului 4). Va trebui sa va interesati in amanunt acolo, dar, de principiu, dosarul ar trebui sa cuprinda:
- cererea formulata de mama dvs;
- copia chitantei de mana;
- certificatele de mostenitor, actele de deces ale unchiului si matusii;
- acte stare civila ale mamei dvs;
- o schita cadastrala efectuata de un expert autorizat;
Cererile formulate in baza acestui art din legea 18/1991 si cele pentru emiterea Ordinului Prefectului stiu ca sunt inca primite si solutionate de comisiile de fond funciar.
Succes!
Da, posesia a fost continua dar, din pacate, nu am gasit chitanta originala ci doar o copie la masina de scris asa cum se facea pe vremuri cu "ss.indescifrabil". Din acea copie am aflat numele si adresa vanzatorului, suma de vanzare si data la care a fost facuta tranzactia.
Uzucapiune
gigelas
Buna seara,
Un teren cumparat in 1960 pe baza de chitanta de mana (o am in original).
A fost cumparat de un bunic,ce a decedat in 1983.
Terenul este lipit ... (vezi toată discuția)