avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren cumpãrat cu chitanþã de mânã
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren cumpãrat cu chitanþã de mânã

Vă rog să ne ajutaţi în demersul nostru !
- Unchiul şi mătuşa mea au cumpărat cu chitanţă de mână un teren în sectorul 4 în anul 1957 .
- În anul 1967 unchiul a murit fără să aibă copii iar terenul a revenit mătuşii mele cf.certificatului de moştenitor din 1970.
- Mătuşa mea a murit şi ea fără moştenitori în 1997 lasându-i mamei mele toate bunurile prin testament. Mama are certificat de moştenitor din 1997 în care este menţionat şi respectivul teren pentru care plăteşte impozit la Administraţia financiară. Ea s-a considerat tot timpul proprietarul terenului pe baza certificatului de moştenire.
- În anul 2008 dorind să construim o căsuţă am contactat un cadastrist iar cu acea ocazie am aflat că lucrurile nu sunt limpezi cum credeam noi şi că certificatul de moştenitor nu este act de proprietate. Nici chitanţa nu a mai fost găsită în original ci doar o copie bătută la maşină fără semnături dar din care am aflat numele şi adresa vânzătorului.
- Deşi eram siguri că vânzătorul a murit, am solicitat relaţii la ev.computerizată a persoanelor - răspunsul fiind negativ .
- Ce căi ar fi de urmat pentru a fi găsit succesorul vânzătorului pentru a putea deschide o acţiune în instanţă pentru a intra in posesie?
- ce metodă trebuie adoptată ţinând cont că de la tranzacţie au trecut peste 50 de ani, toate persoanele implicate au decedat de mult şi nici vecinii nu mai ştiu mare lucru nemaifiind nici ei cumpărătorii iniţiali - uzucapiune, în constatare,....?
Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: cristinica3 , utilizator 00:26, 6 Iulie 2011
De la intrarea in posesie a fost folosit neintrerupt?

Prescriptia achizitiva este efectul unei posesii utile ce presupune ca posesia sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar.

Posesia nu este utila, cat timp cel ce o invoca nu a posedat imobilul sub nume de proprietar, ci a exercitat doar un drept de folosinta si administrare asupra bunului, titularul dreptului de proprietate fiind cunoscut si inscris in cartea funciara.
Banuiesc ca ati avut posesia continua a terenului (nu a fost preluat de stat in vreun fel, din moment ce apare in certificatul de mostenitor din 1970). O varianta, pentru a ocoli onorata instanta, este sa solicitati Prefecturii Municipiului Bucuresti emiterea titlului de proprietate in baza art. 27 alin.2 indice 1 din legea 18/1991 (cererea trebuie depusa la subcomisia de aplicare a fond funciar a sectorului 4). Va trebui sa va interesati in amanunt acolo, dar, de principiu, dosarul ar trebui sa cuprinda:
- cererea formulata de mama dvs;
- copia chitantei de mana;
- certificatele de mostenitor, actele de deces ale unchiului si matusii;
- acte stare civila ale mamei dvs;
- o schita cadastrala efectuata de un expert autorizat;
Cererile formulate in baza acestui art din legea 18/1991 si cele pentru emiterea Ordinului Prefectului stiu ca sunt inca primite si solutionate de comisiile de fond funciar.
Succes!
Da, posesia a fost continua dar, din pacate, nu am gasit chitanta originala ci doar o copie la masina de scris asa cum se facea pe vremuri cu "ss.indescifrabil". Din acea copie am aflat numele si adresa vanzatorului, suma de vanzare si data la care a fost facuta tranzactia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune madalinamrn madalinamrn Matusa mea este decedata din anul 2000. Nu s-a dezbatut succesiunea nici pana astazi. Ce se poate face? De la diverse persoane am inteles ca nu se mai poate si ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune gigelas gigelas Buna seara, Un teren cumparat in 1960 pe baza de chitanta de mana (o am in original). A fost cumparat de un bunic,ce a decedat in 1983. Terenul este lipit ... (vezi toată discuția)
Pot castiga priin uzucapiune un teren in situatia urmatoare ? ramona_84 ramona_84 In anul 1960 proprietarul terenului din vecinatatea casei unde locuiesc a plecat din localitate nemainteresandu-se de teren, din anul 1970 impozitul a fost ... (vezi toată discuția)