avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... intabulare teren agricol
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

intabulare teren agricol

Am citit in urma cu ceva timp ca exista un program national de intabulare gratuita a terenurilor agricole redobandite. As vrea sa stiu daca in judetul Timis acest program se deruleaza deja si ce anume trebuie sa facem pentru a beneficia de acest program. Exista reglementari legale in acest sens?. Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: marcellutz , utilizator 18:38, 10 Noiembrie 2011
Am cautat si eu mult timp informatii referitoare la acest subiect. Cred ca este vorba de Ordinul nr. 39/2009 al ministrului administraţiei şi internelor:

ART. 3
(1) Sunt scutite de la plata tarifelor serviciile prevazute la nr. crt. 2.1 din ANEXA 1( nota mea: infiintare carte funciara), in cazul primei inregistrari in cadastru si cartea funciara a terenurilor agricole situate in extravilanul localitatilor, dobandite prin titlurile de proprietate emise in baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare. Furnizarea in regim de urgenta a acestor servicii presupune plata unui tarif de urgenta in cuantum de 480 lei.

Oare chiar se aplica?
sa inteleg se poate intabula, sau nu?
Drept sa spun nici eu nu prea inteleg, ca nu prea ma pricep la terminologia de specialitate, dar oricum nu confundati cu programul de cadastru gratuit, doar cadastrul general, pentru proprietati imobiliare. Am auzit ca exista si un astfel de program. Iar cadastrul nu este tot acelasi lucru cu intabularea.
Intr-adevar, ordinul de care ati amintit reglementeaza tarifele care se aplica diferitelor servicii la nivelul oficiilor de cadastru privind intabularea. Cei care sunt proprietari in baza legilor mai sus amintite beneficiaza de inscrierea gratuita, in regim normal - deci nu de urgenta - a dreptului de proprietate. Aceasta inseamna ca, daca se doreste solutionarea unei cereri in regim de urgenta se plateste tariful aferent.
Cadastrul general este altceva, a nu se confunda cu intabularea
Chestia este ca terminologia este pentru mine ambigua. Deci "infiintare carte funciara, in cazul primei inregistrari in cadastru si cartea funciara" inseamna intabulare? Daca nu, la ce se refera acesti termeni?

Sa luam un caz concret: Sotul meu a mostenit de la patinti niste terenuri agricole in extravilan conform legilor specificate in ordin. Dupa cate vad eu in titlurile de proprietate, acestea au nr topografic. Cum parintii lui au decedat inainte de a aparea ordinul, se aplica scutirea de taxa, daca sotul meu vrea sa intabuleze pe numele lui, ca mostenitor? Eu cred ca nu...

Alte discuții în legătură

Intabularea-gratuita-a-terenurilor toma st toma st Am gasit acest anunt, publicat intr-un ziar ... (vezi toată discuția)
Cadastrul general al romaniei este terminat? BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU [b]Haosul proprietăţii din România: proiectul-pilot de Cadastru General bate pasul pe loc[/b] Visul de a avea un milion de proprietăţi înregistrate ... (vezi toată discuția)
Extravilanul unei localități vali2018 vali2018 De la ce instituție se pot cere date despre extravilanul unei localități, suprafața torală, categorii de tren(arabil, livezi.....). (vezi toată discuția)