Buna ziua...acum un an am facut o plangere la DNA Bucuresti impotriva unui domn care din sursele mele era angajat la DNA Brasov si care facea presiuni asupra procurorilor pentru a inainta in instanta un dosar de furt in care eu eram inculpat iar fiul sau era partea vatamata...Ma rog pana la urma am fost condamnat la un an cu suspendare iar acum dupa 8 luni de la sentinta ma trezesc ca am fost citat pentru denuntare calomnioasa...ma intrebam ce sanse am sa nu ajung iar in instanta mai ales ca am facut o singura plangere si sa dat o rezolutie cum ca tatal celui cu care ma judecam ar fi decedat.Pot ajunge iar in tribunal mai ales ca eu am facut acea plangere deoarece cei c are ma anchetau la acea vreme mi-au spus ca are pe cineva sus si sinsista ca dosarul sa ajunga in instanta...va multumesc
Daca scriai DOAR ca ai informatii ca se fac presiuni si soliciti cercetarea acestor aspecte, NU poti cercetat pentru denunt calomnios.
Daca scriai si sustineai CA STII SIGUR ca se fac presiuni si se dovedeste ca acuzatia a fost pe nedrept, atunci poti fi cercetat pentru denunt calomnios.
de stiut sigur nu aveam cum sa stiu...am mers doar pe informatiile date de unii ofiteri de politie...asa am si scris ca am informatii nu ca as stii sigur...sa dat o rezolutie de neincepere a uramrii penale si asta a fost tot...
Art. 259. - Denuntarea calomnioasa
Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.