avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua
In contrantul individual de munca scrie: Orele suplimentare prestate dupa terminarea programului sau in zilele in care nu se lucreaza se platesc cu spor de 100%.
In realitate orele suplimentare sunt platite in felul urmator :salariul corespunzător pentru orele prestate peste
programul normal de lucru + un spor de 25%.
Intrebarea mea este:
Pot sa dau demisia de la locul de munca fara preaviz (codul muncii Art.79. aliniat (8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca).
Mentionez ca sunt platit cu salariu minim pe economie adica 1000 de ron ca sunt angajat pe un post care necesita studii superioare , am o vechime de 13 ani si nu primesc nici spor de vechime .
Deci dupa mine este incalcata si CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL pe anii 2007-2010 unde in Art 41/(d) scrie :sporul pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza , si Art. 120. - (1) din codul muncii . În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabi leşte
prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de
muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază , in cazul meu contractul de munca este bine ca sporul este definit la 100% dar in realitate este platita altfel.

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 31 Iulie 2008
pityu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:23, 31 Iulie 2008
Daca in contractul individual de munca scrie sa cum ziceti dvs., inseamna ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale si puteti sa demisionati in baza art.79(8) din Codul muncii. Numai ca angajatorul poate sa demonstreze ca nu aveti dreptate si atunci, lipsind de la serviciu, sa va inceteze CIM pentru indisciplina. Poate ar fi bine sa sesizati, mai intai, corpul de control al ITM care sa verifice cele invocate de dvs. Succes!
Multumesc
Propozitie urmatoare am copiat dincontractul individual de munca exact cum scrie acolo : Orele suplimentare prestate dupa terminarea programului sau in zilele in care nu se lucreaza se platesc cu spor de 100%.
Deci dupa mine angajatorul nu are com sa demonstreze contrariul deoarece pe statul de plata apare in felul urmator:
Salar baza ponderat 1000 ,ore in regie 168 valoare 1000 ron ,spor suplimentar pentru 5 ore 37 de ron , si venit brut 1037 Ron.
Deci salariul pe ora este 1000/168=5,95 ;pentru 5 ore ese 29,76 Ron si eu am primit 37 de ron deci cu 25% mai mult decit salariul pe ora.
Ultima modificare: Joi, 31 Iulie 2008
pityu, utilizator
Cand am zis ca angajatorul poate sa demonstreze ca nu aveti dreptate, m-am referit la alte aspecte, nu la ce scrie in CIM, aspecte pe care el le poate invova la o eventuala intalnire cu dvs. in instanta. S-ar putea ca o parte a orelor suplimentare sa fi fost platite sub alta forma: masina de serviciu, telefon mobil sau mai stiu eu ce poate el sa mai spuna pentru a-si justifica abaterea de la contractul dintre parti. Ca sa se apere poate recurge la orice, nici nu puteti intui dvs.
Raman la sfatul pe care vi l-am dat mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare lumifatu lumifatu Lucrez intr-o saptamana de la ora 8.00 la ora 14.00 de luni pana joi iar vineri lucrez de la ora 8.00 la ora 20.30. dupa calculul meu de luni pana joi se fac ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz nae2012 nae2012 Buna seara. In contract mi s-a specificat ore suplimentare iar eu nu am facut nicio ora suplimentara. Pot sa demisionez fara preaviz? (vezi toată discuția)
Spor la ore suplimentare dumilor dumilor Buna ziua. Este legal ca in C.I.M , la SALARIZARE, alin. 2 lit.a) SPORURI, sa scrie NU ? Este legal ca orele suplimentare sa fie platite, dar fara ... (vezi toată discuția)