avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate conform art. 4 din Legea 1/2000
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate conform art. 4 din Legea 1/2000

Conform prevederilor art. 4 aliin (1 ) si urmatoarele din Legea 1/2000 s-a instituit o procedura de constituire a dreptului de proprietate pentru situatiile in care pe terenuri exista investitii. Legea nu este clara cu privire la aplicarea acestei proceduri. Cine este competent, conform acestei legi, sa emita actul de confirmare investitorului care a solicitat aceasta?
Cel mai recent răspuns: definitiv , utilizator 07:37, 4 Iulie 2011
Propunerile de constituire/reconstituire a dreptului de proprietate sunt atributia Comisiei locale de aplicare a legilor funciare din localitatea in raza careia se afla imobilul, iar aceste propuneri se valideaza/invalideaza de catre Comisia judeteana.
~ Conținut șters la cerere ~
Regulamentul de aplicare a Legii 18/1991 si a Legii1/2000 arata in art. 40 ca, dupa ce se verifica indeplinirea cerintelor din art 4 alin (1 indice 1-indice 7) din Legea 1/2000, "comisia de fond funciar" emite actul de confirmare. Sa inteleg ca este competenta comisia locala de fond funciar de la locul situarii imobilului care face obiectul discutiei? Pentru ca exista un act de confirmare semnat doar de prefectului judetului (adaug eu in calitate de presedinte al comisiei judetene de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor) care, spun unii, ar fi un act emis de autoritateaa competenta. Ma indoiesc ca prefectul poate emite un astfel de act atat timp cat comisia judeteana are in atributii validarea/revalidarea hotararilor comisiilor locale.
Potrivit art.52 (2) din L.18/1991 -comisia judeteana si locala , fiind reprezentate legal, prin prefect.
De altfel aceste comisii se constituie prin ordin al prefectului, Institutia Prefectului emitand ordine cu privire la aceste comisii(si nu numai).Din aceasta cauza , potrivit art.6 alin 2 din L.340/2004privind prefectul si institutia prefectului, actele comisiei de fond funciar , sunt semnate de catre acesta.
Cu tot respectul, dar in art. 52 (2) "Comisia judeţeană şi cea locală au, în limitele competenţei lor şi prin derogare de la dispoziţiile Codului de procedură civilă, calitate procesuală pasivă şi, când este cazul, activă, fiind reprezentate legal prin prefect, respectiv primar sau, pe baza unui mandat convenţional, de către unul dintre membri, nefiind obligatorie asistarea prin avocat."
De aici se intelege cine este "seful" localei si cine este al "judetenei". Pentru ca de aici este toata problema: CINE ARE COMPETENTA de a emite un astfel de act. daca a fost emis si semnta de prefect, inseamna ca exista un act emis de comisia locala, reprezentata de primar care trebuie sa fie si semnatarul acelui act.
Daca se contesta un astfel de act, era competenta comisia judeteana sa solutioneze. Gresesc cumva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune anulare titlu proprietate Viviana Savulescu Viviana Savulescu exista pe rol actiune in instanta de anulare a unui titlu de proprietate. Este corect sa fie reclamant primarul X in calitate de presedinte comisie ff? cine ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate ContSters145831 ContSters145831 Profitand de plecarea mea in strainatate, fratele meu si-a insusit toate bunurile familiale (casa + teren agricol) putin timp inainte de decesul ... (vezi toată discuția)
Primaria poate fi actionata in instanta? teoma teoma Buna. Am si eu un caz: tata a cerut pamantul inapoi cu legea 18 dar nu i-au luat cererea in seama la primarie, si au dat pamantul mamei lui, ca cica asa se ... (vezi toată discuția)