avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Concediul medical combate concediul de odihna?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Concediul medical combate concediul de odihna?

Buna ziua,

Am un salariat care a fost in concediu medical tot anul, pana in prezent.
Salariatul se afla in incapacitate totala de munca"si-a pierdut vederea", ca atare in baza deciziei medicale si a certificatului de handicap eu ii incetez cim conf. art.61 lit c) CM. Mentionez ca pana in 30.06.2011 a avut concediu medical, ca atare incetarea o fac cu 01.07.2011 cum specifica si Decizia.

Intrebarea mea este: Cum procedez cu concediul de odihna, tinand cont ca el n-a nicio zi. Logic, n-are nicio zi de CO din moment ce n-a prestat activitate!

Dar cum legea nu e tocmai logica, va rog sa ma lamuriti vis a vis de CO, cum ii scriu in decizie CO??:(

Va multumesc...
Cel mai recent răspuns: Nsimona , utilizator 14:53, 4 Iulie 2011
Termenul a fi activ are intr-adevar o elasticitate mare. Spre exemplu in multe alte tari este considerata perioada activa intraga perioada in care persoana este angajata, si beneficiaza de salar sau inlocuitori ai salariului. Adica zilele platite, inclusiv sarbatorile legale sau concediul de boala pana la un anumit numar de zile. Cconcediul de boala peste acest numar de zile, sau concediu fara salar nu se considera ca si perioada activa. Vedeti in Codul muncii care este numarul de zile de concediu medical care se socoteste perioada activa.
Infunctie de aceasta calculati proportional drepturile la concediul de odihna.
La firma la care lucrez un angajat a fost in concediu medical de la inceputul anului si pana in iunie. In loc sa vina la lucru, s-a hotarat sa-si dea demisia si firma a fost obligata sa-i dea concediu pentru perioada "lucrata". Contabila mi-a explicat ca doar concediul fara plata sau zilele in care esti absent nemotivat se considera a nu atrage dupa sine zile de concediu medical.
... zile de concediu de odihna, evident.:">
Da, dar concediul de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an. Iar salariatul s-a aflat in CM din ian. pana-n iunie, iar din 01 iulie, are decizie medicala de incapacitate totala de munca.

Incetez CIM in baza deciziei iar CO nu pot sa-i acord din moment ce el n-a prestat activitate.

Va multumesc de raspunsuri...amandurora
Depinde de cum este definit acest lucru "proportional cu activitatea prestata" in codul muncii. In cazul in care angajatul are o durata normala de 8 ore/zi sau 40 ore/saptamana si acesta presteaza 10 ore/zi sau chiar 60 ore/saptamana (pana la limita legala) nu cred ca angajatul beneficiaza de CO suplimentar fata de cel convenit in contract. Este adevarat ca acesta poate sa isi ia liber pentru orele suplimentar prestate totusi nu este CO, sau primeste remuneratia potrivit legii.

In zilele de sarbatoare legala nu trebuie sa presteze activitate dar este platit ca si cum ar lucra. Deci este activ.
Cititi inca o data Codul muncii si vedeti daca gasiti clar prevederile si definitiile termenului "activ" Daca nu gasiti nimic atunci fiti precaut. Daca termenul se poate "interpreta" lucru foarte des in Romania, atunci s-ar putea sa ajungeti si la judecata, ceea ce inseamna timp si bani, si s-ar putea sa se dea o sentinta nefavorabila d-voastra ca si angajator. Si atunci aveti de suportat multe costuri.

V-as recomanda sa acordati un concediu de odihna macar pe o parte din concediul de boala si zilele considerate sarbatori legale.

Alte discuții în legătură

Concediu odihna redus functie de zile concediu medicale crai crai Perioada de concediu medical reprezinta timp nelucrat si reduce concediul de odihna proportional ? (vezi toată discuția)
Concediul de odihnă Mandyna Mandyna Bună ziua... Lucrez într-un salon, program 1/1zi,cartea de muncă plătită la 8 ore... Cu toate ca în contractul de muncă figurez cu drept la Concediu ... (vezi toată discuția)
Neclaritati-concediul de odihna bertha28 bertha28 Buna ziua, Lucrez la o companie franceza in Oradea de 2 ani de zile, angajata cu carte de munca, 8h/zi. Problema mea si a multor alti angajati este de ce ne ... (vezi toată discuția)