avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis anulat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis anulat

am avut un accident de circulatie, accidentul a fost soldat cu o victima (vatamare corporala din culpa art 184 c.p). ceea ce vreau eu sa stiu este: permisul de conducere se poate recupera in mai putin de un an de la data ramaneri definitiva a sentintei? fiind la prima abatere de acest gen cu cazier judiciar curat pana in prezent, nu am platit nici o amenda in viata mea.
Cel mai recent răspuns: bogdan-b , utilizator 23:09, 3 Iulie 2011
Daca sunteti condamnat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila permisul de conducere se anuleaza. Puteti sa dati examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere dupa un an de la data la care hotararea a ramas definitiva si irevocabila (daca condamnarea este cu suspendare)
Permisul nu se mai recupereaza el fiind anulat. La trecerea unui an de la ramanerea definitiva a hotararii instantei puteti depune actele pt a sustine examenul pt un nou permis ca si cel pe care l-ati avut.
dar am auzit de la unu de la altul, ca faci o cerere eu fiind la prima abatere ,si e posibil sa primesc permisul mai repede, desigur prin sustinerea unui nou examen; se poate asa ceva?
’Art. 116 - (1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin (1) si art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, daca:
a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii penale sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;
a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistitia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicule prevazuta de art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata.
(2) Persoana careia i-a fost anulat permisul de conducere, inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ca urmare a savarsirii, intr-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atragea suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, fara a fi necesara trecerea vreunui termen de la data aplicarii masurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, persoana aflata intr-una din situatiile prevazute la lin. (1) si (2) trebuie sa faca dovada ca:
a) este apta din punct de vedere medical si psihologic;
nu a fost condamnata prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru una dintre infractiunile prevazute la art. 24 alin (6), cu exceptia cazurilor in care a intervenit una din situatiile prevazute la alin (1). ’

va rog luminati-ma, art116 (1) a) zice ca dupa 6 luni de la executare pedepsei iti poti redobandi permisul.ma incadrez in art mai sus mentionat? deocamdata nu am primit sentinta definitiva.doar vreau sa stiu pt ce sa ma pregastesc.

Stima!
Ultima modificare: Duminică, 3 Iulie 2011
bogdan-b, utilizator
"va rog luminati-ma, art116 (1) a) zice ca dupa 6 luni de la executare pedepsei iti poti redobandi permisul.ma incadrez in art mai sus mentionat? deocamdata nu am primit sentinta definitiva.doar vreau sa stiu pt ce sa ma pregastesc"

daca cititi cu atentie aceasta se refera la "executarea pedepsei in regim de privare de libertate" , cum dv. vi s-a dat cu suspendare dupa 1 an.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iulie 2011
br_nicku, utilizator

Alte discuții în legătură

Sentinta rodica05 rodica05 Buna ziua, in urma unui proces penru conducerea sub influenta alcoolului sentinta este: - 6 luni de inchisoare cu suspendare - perioada de incercare de 2 ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis auto alex2150 alex2150 buna ziua, as vrea sa stiu si eu cand as putea sa dau de permis din nou , mi-a fost anulat de judecatorie pe 20 aprilie se face un an de cand s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar pentru redobandirea permisului de conducere stiflers stiflers Sunt condamnat la 4 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare sub supraveghere in urma a doua dosare penale, primul pentru vatamare corporala iar cel de-al doilea ... (vezi toată discuția)