avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Explicatie hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Explicatie hotarare judecatoreasca

Buna ziua , as dori va rog frumos sa imi explicati si mie urmatoarea hotarare judecatoreasca :

Condamna pe inculpatul X la o pedeapsa de 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. de art.184 alin.2 si 4 C.pen.
In temeiul art.81 Cod penal , dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplica inculpatului X pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 6 luni , stabilit in conditiile art.82 Cod penal.
Aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a II a si lit.b Cod penal , iar in temeiul art.71 alin.5 Cod penal dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii , pe durata termenului de incercare de 2 ani si 6 luni.
In mare am cam inteles despre ce este vorba , a-si dori sa stiu daca se poate scoate permisul de conducere cu aceasta hotarare pe moment sau trebuie asteptat un an de la sentinta definitiva.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: traxdata , utilizator 07:57, 2 Iulie 2011
Trebuie sa asteptati sa treaca un an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare , iar apoi veti putea sustine un nou examen pentru obtinerea permisului.
Multumesc de raspuns , dar as avea o nelamurire ,

eu ca om de rand inteleg prin art.71 alin.5 Cod penal revenirea drepturilor interzise de art.64 lit.a teza a II a si lit.b Cod penal , avand in vedere ca se vizeaza doar lit. a si lit. b nu si lit. c "dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savârsirea infractiunii" , in cazul de fata activitatea prin care s-a savarsit actiunea se refera la condus , de aici am dedus eu ca nu se anuleaza permisul stiu ca in contraargumentului meu se poate veni cu art.114 din legislatia rutiera :
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:

a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) şi (5), art.89 alin.(1) şi (2), art.90 alin. (1) şi art.92 alin.(3);
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal;

Dar aici legile se cam bat cap in cap , cel putin asa vad eu ca un om ce nu se loveste frecvent de notiunile legislative , din moment ce printr-un articol mi se spune ca am aceleasi drepturi pe care le aveam si inainte de luare deciziei instantei de judecata , respectiv condusul autoturismului , in legea rutiera mi se interzice cu desavirsire acest lucru , intreb si eu ca sa ma lamuresc , mai ales ca in hotarare nu este prevazuta si lit.c) al art.64 din Codul penal , chiar daca litera a) din art.114 se incadreaza la aceasta decizie , art. 71 alin.5 ar trebui sa ma repuna in drepturi , asa gandesc eu , legea este interpretabila , pe baza asta mi s-ar parea corect sa ma duc la politie pentru ridicarea permisului.

Ultima modificare: Vineri, 1 Iulie 2011
traxdata, utilizator
art. din codul penal care va spune ca „aveți aceleași drepturi” - este dintr-o lege generală.
art. din codul rutier prin care permisul dvs. este anulat, respectiv lit. a, este dintr-o lege specială.
legea specială are întâietate în fața legii generale. Adică dacă sunt două legi care „se bat cap în cap” după cum spuneți se ține cont de legea specială.
Este vorba despre art.114 din OUG nr.195/2002 ,pe care vi-l reproduc mai jost pentru lamurirea dvs ,cu mentiunea ca urmeaza in baza art.118 din acelasi act normativ , ca la un de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare sa puteti depune actele la politia rutiera competenta , in vederea redobandirii permisului de conducere :

Art. 114

(1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiunile prevazute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) si (5), art.89 alin.(1) si (2), art.90 alin. (1) si art.92 alin.(3);
c) abrogat
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de vehicule, prevazuta la art.64 lit.c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obtinut cu incalcarea normelor legale, situatie constatata de instanta competenta.
(2) Permisul de conducere se anuleaza si in cazul in care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anularii permisului de conducere se stabileste prin regulament.

Multumesc pentru raspunsuri si lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infracþiuni privind circulaþia pe drumurile publice (o.u.g nr. 195/2002) costimarian costimarian O traducere pe care sa o inteleg si eu ! va rog multumesc anticipat . Solutia pe scurt: În baza art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 cu ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie alexionut alexionut Sal! V-as ruga mult sa-mi explicati si mie ce inseamna o amenda penala...In cazul unei astfel de sentinte permisul de conducere s-ar mai anula? multumesc (vezi toată discuția)
Permis de conducere mariana pop mariana pop in ce conditii se poate obtine permisul doar dupa 5 ani de la o condamnare? daca acum executa o condamnare pt conducere sub influenta acoolului am inteles ca ... (vezi toată discuția)