avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune obligatia de a face
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune obligatia de a face

Buna ziua.
In urma inundatiilor din comuna Bistret, in anul 2006, unei doamne i-a fost distrusa casa in proportie de 100%, iar autoritatile, desi erau obligate, gasind diferite pretexte, au refuzat sa i-o reconstruiasca.
Ce fel de actiune de chemare in judecata sa faca (ce temei, cu cine sa se judece) pentru a putea sa i se ridice casa?
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 02:54, 3 Iulie 2011
care este temeiul legal pt care autoritatile erau obligate sa ii refaca casa?
Statul nu este obligat sa reconstruiasca cladirile, constructiile distruse de inundatii.
Este obligat , in urma inundatiilor, sa refaca infrastructura respectiva-drumuri, retea cai ferate, cladiri care apartin domeniului public, acestea refacandu-se cu bani de la buget, in masura in care sunt alocati(si exista).
Pentru locuintele particulare, se dau ajutoare materiale de constructie si credite .
Din aceasta cauza vor deveni obligatorii asigurarile de locuinte.Se dau ajutoare pt.refacerea locuintelor distruse de inundatii, in masura posibilitatilor bugetului -
Nu mi-o luati in nume de rau si Doamne fereste pe oricine de asa ceva dar subscriu la intrebarea pusa anterior de athe- care ar fi temeiul legal pt. o astfel de actiune ?
nu exista o asemenea obligatie a statului.
Faptul ca statul isi ajuta cetatenii care au avut de suferit in urma inundatiilor , nu inseamna ca o face din obligatie, poate dintr-o obligatie morala de a-si ajuta cetatenii care platesc taxe si impozite.
Proprietarii au posibilitatea , mai recent chiar obligatia de a-si asigura si proteja bunurile.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iulie 2011
Gabriel Trifu, Avocat
Statul nu este obligat nici sa apere bunurile cetatenilor de fortele naturii, nici sa le cumpere/construiasca alte imobile in situatia unor dezastre naturale. Ca exista niste filantropi care fac donatii in astfel de situatii, este altceva...
Statul obliga insa cetatenii sa-si asigure locuintele in mod obligatoriu de la 15.07.2011, sub sanctiunea amenzii. Daca acea persoana avea asigurarea locuintei, aceasta obtinea de la asigurator o prima de asigurare fixa cu care isi putea reconstrui sau cumpara o alta locuinta. ;)
Doresc sa fac o completare doar cu privire la "filantropii" de la noi-acestia , majoritatea,(nu toti), o fac in scop absolut diferit de notiunea de ajutor-doar in scop de a fi popularizat, filmat ,de catre posturile tv si dece nu, aceste donatii se scad din impozitul pe care trebuie sa-l plateasca statului.
Stihiilor naturii, nu te poti opune dar totusi-niste masuri de precautiune poti sa iei- printre altele este vorba si de aceasta asigurare obligatorie-dar f.mule societati de asigurare nu vor sa incheie aceste asigurari, stiind ca terenul este inundabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare obligatorie locuinta lucialuca lucialuca Buna seara! Intrebarea mea este : daca am asigurare facultativa (de vreo 3 ani ) la apartamentul pe care il detin trebuie sa fac si asigurarea obligatorie (de ... (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie pentru locuintele nereceptionate de benficiar Emil Lasconi Emil Lasconi Buna ziua, Am o intrebare legata de asigurarile obligatorii pentru locuinte si anume daca acestea sunt obligatorii pentru locuintele nefinalizate de ... (vezi toată discuția)
Asigurarea obligatorie pentru locuinte sorin cercel sorin cercel Legea nr 260/2008 poate fi calificata : -ca o lege discriminatorie (deoarece nu se tine cont de valoarea locuintei ,fiind egala pentru toti) -un abuz ... (vezi toată discuția)