In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 562 din 25 iulie 2008 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 737/2008 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 302 din Codul de procedura civila.
Textul legal care a facut obiectul exceptiei de neconstitutionalitate este urmatorul (art. 302 C.pr.civ.): "Recursul se depune la instanta a carei hotarare se ataca, sub sanctiunea nulitatii."
Curtea a admis exceptia si a constatat ca dispozitiile art. 302 C.pr.civ. sunt neconstitutionale in partea care prevede "sub sanctiunea nulitatii".
Curtea a apreciat ca prevederea cuprinsa in art. 302 C.pr.civ., prin care se sanctioneaza cu nulitate absoluta depunerea recursului la alta instanta decat aceea a carei hotarare se ataca, apare ca un formalism inacceptabil de rigid, de natura sa afecteze grav efectivitatea exercitarii caii de atac si sa restranga nejustificat accesul liber la justitie. Sanctiunea este cu atat mai nejustificata cu cat eroarea depunerii recursului la insasi instanta competenta sa judece recursul ori la alta instanta decat aceea a carei hotarare se ataca este imputabila nu numai recurentului, ci si magistratului sau functionarului care primeste cererea de recurs gresit indreptata, desi are posibilitatea sa-l indrume pe cel in cauza in sensul prevazut de lege. In acest sens, aplicarea principiilor constitutionale privind accesul liber la justitie si folosirea cailor de atac impune ca toate cererile gresit indreptate sa fie transmise jurisdictiei competente sa le solutioneze.
In consecinta, Curtea a constatat ca prevederile art. 302 C.pr.civ., prin sanctiunea nulitatii pe care o instituie, incalca atat dispozitiile art. 21, cat si pe cele ale art. 129 si ale art. 24 alin. (1) din Constitutie.
(
[ link extern ] )