avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

Buna ziua

Eu am inceput lucrul din 10.01.2011, si din 08.03-08.05 am fost in concediu fara plata, atunci pana in luna august cate zile de concediu am dreptul legal sa imi iau. Cum se calculeaza zilele de concediu de odihna, in functie de lunile lucrate? As mai vrea sa stiu si cum se calculeaza la salar o ora in plus fata de programul care l-am avut inainte si ce suma ar trebui legal sa primesc lunar. Orele lucrate sambata daca lucrez 5 ore tot a doua sambata, cum se calculeaza la salar?

Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: MariaC23 , utilizator 11:09, 9 Iulie 2011
1. CO se acorda proportional cu perioada lucrata efectiv ....

2. Daca aveti trecut in c.i.m. durata CO de 21 zile lucratoare , atunci pentru fiecare luna lucrat beneficiati de 1,75 zile de CO ... de exemplu, din 10.01 - 10.08 sunt 7 luni lucrate din care 2 luni aveti CFP , inseamna ca aveti 5 luni de zile lucrate pentru care beneficiati de 9 zile lucratoare de CO.
Pentru orele lucrate peste orele normale ale lunii (ore suplimentare) trebuie sa vi se acorde timp liber sau sa vi se plateasca un spor la salariu, conform Codului muncii:
Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna si orele suplimentare? eleee eleee As dori sa stiu daca acestea se platesc la fel si daca nu cu cat se platesc fiecare?Mi-a incetat contractul de munca deoarece sa inchis spatiul unde lucram.Se ... (vezi toată discuția)
Zile lucrate sambata carmen_danciu carmen_danciu Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca un salariat lucreaza sambata 4 ore si are procent de ore suplimentare si procent de week-end respectiv 75% si 2% patronul ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)