Buna ziua! As dori sa stiu daca potrivit noului cod al muncii, poate fi concediat un lider de sindicat ca urmare a reorganizarii activitatii angajatorului (motiv ce nu tine de persoana salariatului). Cf.art.223 alin.2 se pare ca da, acum este permisa concedierea din acest motiv. Dar cum ramane cu art.60 alin.1 lit.h care interzice concedierea acestora cu exceptia savarsirii unei abateri disciplinare grave/ abateri disciplinare repetate???
Noi ne confruntam de 5 ani cu o situatie extrem de ciudata, care pare fara solutie pt.angajator, in sensul ca avem un asa-zis "lider de sindicat" care se tine "scai"de locul de munca, care de altfel s-a desfiintat din 2007 si nu s-a reinfiintat nici pana in prezent. In 2007, in urma unei restructurari, l-am concediat si pe el (alaturi de cateva zeci de salariati, primind salarii compensatorii) si din pacate am pierdut in instanta, deoarece i-a fost recunoscuta calitatea de lider de sindicat la acea vreme si era protejat de lege impotriva concedierii din acest motiv. Chiar daca am aratat in instanta ca locul lui de munca nu mai exista, ca a refuzat alte locuri de munca oferite in cadrul societatii, ca avem inca din 2008 contract colectiv de munca incheiat cu un sindicat in care sunt inscrisi toti salariatii nostri, ca in asa zisul "sindicat" al acestui "lider" nu mai exista niciun membru din 2008 in afara de el....tot am pierdut procesul!!! Mai mult decat atat, am fost obligati si la plata unor daune morale f.mari, precum si la reincadrarea lui in functia detinuta anterior, functie care repet, nu mai exista nici pana in prezent, deoarece prin retehnologizarea utilajelor, nu se mai impunea reinfiintarea acelui post, alaturi de altele 15 desfiintate din acelasi sector. Urmare hotararii instantei, dupa un proces lung care s-a terminat anul trecut, el intra in societate si nu face absolut nimic, sta pur si simplu 8 ore pe zi si se gandeste ce controale sa ne mai trimita si ce sesizari sa mai faca (au obosit deja si reprezentantii institutiilor publice sa vina lunar la sesizarile lui), ne sicaneaza tot timpul cu concedii de odihna sau medicale, sau cu zile libere in calitatea lui de "lider de sindicat"recunoscuta de instanta si primeste in continuare salariul intreg avut inainte de concediere....In prezent, ne confruntam iarasi cu o situatie dificila, in sensul ca suntem iar in dificultati economice si am intrerupt recent activitatea. Din pacate au inceput deja concedierile individuale, dar macar oamenii primesc cateva salarii compensatorii....AJUTATI-NE VA RUGAM CU UN SFAT!!! Ce facem cu acest "lider de sindicat"???? Efectiv, directorului general ii este teama sa-i emita decizie de concediere ca urmare a restructurarii (art.65 alin.1), deoarece s-a saturat de anii de procese cu el!!! Bineinteles ca "liderul" a aflat ca vom disponibiliza din oameni si a intrat in concediu de odihna si probabil se zbate sa obtina in continuare si concedii medicale pt.a nu primi decizie de concediere. Nu consideram ca este firesc sa fim nevoiti sa concediem oameni de care aveam nevoie in procesul de productie si care munceau din greu pt. acel salariu lunar, iar un astfel de "lider de sidicat"care nu face nimic toata ziua (toata vara trecuta a stat ostentativ pe sezlong, venind cu el de acasa, cu umbreluta de soare si cu radio, amuzandu-se pe seama salariatilor care munceau) , sa fie in continuare protejat de lege datorita acestui articol 60!!! Sfatuiti-ne va rugam, cum sa procedam in situatia lui, deoarece in cazul concedierii, cu siguranta ne va da iar in judecata! Va multumim anticipat!
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
18:06, 4 Iulie 2011