avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere presedinte de sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere presedinte de sindicat

Un presedinte de sindicat la o societate este si angajat la aceeasi societate.
Poate fi concediat? Cum il ptotejeaza legea dialogului social?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:30, 21 Mai 2019
Membri alesi in organele colective de conducere al organizatiei sindicale sunt protejati impotriva concedierilor sau modificarilor clauzelor CIM conform Legii nr.54/2003 (legea sindicatelor) art.10(1).
Reprezentantii salariatilor alesi in organele de conducere ale sindicatelor se afla intr-o situatie diferita in comparatie cu celelalte categorii de salariati. Or tratamentul juridic diferit al cetatenilor care nu se afla in situatii identice este nu numai justificat, ci si obiectiv necesar. In acest sens este si jurisprudenta Curtii Constitutionale. Astfel, prin Decizia nr. 256/1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 134 din 2 aprilie 1998, Curtea a statuat ca principiul egalitatii nu se opune ca o lege sa stabileasca reguli diferite in raport cu persoane care se afla in situatii diferite. Sub acest aspect, situatia deosebita in care se afla salariatii membri ai organelor de conducere ale sindicatelor este determinata de atributiile lor in asigurarea indeplinirii rolului sindicatelor, prevazut in teza a doua a art. 9 din Constitutie, potrivit careia sindicatele ?[...] contribuie la apararea drepturilor si la promovarea intereselor profesionale, economice si sociale ale salariatilor. Pe de alta parte, dispozitiile art. 11 alin. (1) din Legea nr. 54/1991 reprezinta o masura de protectie a liderilor sindicali, pentru ca acestia sa poata indeplini in bune conditii atributiile cu care au fost insarcinati de salariatii membri de sindicat care i-au ales. Masura de protectie se justifica prin necesitatea de a se contracara eventualele masuri abuzive, cu caracter represiv sau de intimidare, din partea angajatorului.


Articolul 60 din Codul Muncii care deasemenea va apara..., vorbeste de interzicerea concedierii pe perioada detinerii unei functii eligibile in sindicat,
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2012
george-neagu, moderator
Legea 54/2003 a fost abrogata prin legea 62/2011 (Legea dialogului social)
Conform
Art. 9 din legea 62/2011

"Membrilor organelor de conducere alese ale organizatiilor sindicale li se asigura protectia legii contra oricaror forme de conditionare, constrangere sau limitare in exercitarea functiilor lor."

Cum li se asigura protectia numai Dumnezeu stie.

"Art. 10
(1) Sunt interzise modificarea si/sau desfacerea contractelor individuale de munca ale membrilor organizatiilor sindicale pentru motive care privesc apartenenta la sindicat si activitatea sindicala."

Niciodata nu vor fi modificate si desfacute contractele individuale de munca pentru motive care privesc activitatea sindicala, pentru alte motive insa da, se poate, iar un presedinte de sindicat care este si salariat poate fi concediat pentru activitatea prestata defectuos ca angajat si intotdeauna se gasesc motive sau sunt inventate, asta daca nu cumva se constata ca nu mai este nevoie de postul respectiv si se desfiinteaza postul.

Din experinta pot scrie ca raspunsul corect este ca Nu exista nici un fel de protectie, exista lideri carora le-a fost schimbat locul muncii si exista lideri care si-au dat demisia din functie si din unitate. Evident ca este mult mai simplu sa plece prin demisie decat concediat (daca nu vrea sa demisioneze va fi determinat sa vrea) si evident ca este greu de demonstrat in instanta ca ai fost hartuit .

Si ca sa fie tabloul complet , liderilor de sindicat care au avut coloana vertebrala, care au fost puternici si au rezistat li s-a gasit nasul, legea 62/2011.
Faimoasa lege aduce modificari menite sa anuleze complet lupta sindicala. Daca liderul este bun si lupta, managerul trebuie doar sa "convinga " o parte din membrii sa se retraga astfel incat sindicatul sa-si piarda reprezentativitatea.
Fara reprezentativitate nici macar un contract colectiv de munca nu mai poti negocia si ajungi ca lider de sindicat sa constati cum desi exista sindicat in unitate , managerul negociaza contractul colectiv cu reprezentantul ales al salariatilor (ales pe placul managerului), oare care mai este rolul sindicatului?!!!


Alexander van gogh a scris:


Articolul 60 din Codul Muncii care deasemenea va apara..., vorbeste de interzicerea concedierii pe perioada detinerii unei functii eligibile in sindicat,


Art. 60. [interzicerea concedierii cu caracter temporar]

(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Legea este clara : sunt interzise modificarea si/sau desfacerea contractelor individuale de munca ale membrilor organizatiilor sindicale pentru motive care privesc apartenenta la sindicat si activitatea sindicala.

Se interzice concedierea acestora numai pentru motive care privesc la apartenenta la un sindicat si pentru motive care tin de activitatea sindicala ... pentru alte motive este permisa concedierea.

Ma intereseaza si pe mine daca liderul de sindicat la nivel de unitate scolara este protejat in caz de restrangere pe activitate profesionala si care este ultima lege in vigoare
Codul Muncii
art.260
....
(2) Pe toata durata exercitarii mandatului, reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediati pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate.
(3) Alte masuri de protectie a celor alesi in organele de conducere ale sindicatelor sunt prevazute in legi speciale si in contractul colectiv de munca aplicabil.

Legea 62/2011
Art. 10
(1) Sunt interzise modificarea și/sau desfacerea contractelor individuale de muncă ale membrilor organizațiilor sindicale pentru motive care privesc apartenența la sindicat și activitatea sindicală
....

art. 12
Prin contractele colective de muncă sau, după caz, prin acordurile colective privind raporturile de serviciu se pot stabili, în condițiile legii, și alte măsuri de protecție în afara celor prevăzute la art. 10 și 11 pentru cei aleși în organele executive de conducere ale organizațiilor sindicale.

In speta, poate fi concediat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea marcelamateescu marcelamateescu Buna ziua, sunt presedinta comisie cenzori ( aleasa cu un mandat de 5 ani) la un sindicat si salariata in cadrul unei societati in care activeaza acest ... (vezi toată discuția)
Conecediere ionigeo ionigeo Sunt lider de sindicat intr-o scoala. Postul de personal didactic auxiliar pe care l-am ocupat a fost restructurat. Directorul a avut grija sa restructureze ... (vezi toată discuția)
Legea muncii cruceru1981 cruceru1981 Avand un dosar pe rol cu firma la care sunt angajat ma poate ajuta intr-un sens bun,adica evitarea disponibilizarii. Mai pe scurt ce drepturi am in plus avand ... (vezi toată discuția)