Legea 54/2003 a fost abrogata prin legea 62/2011 (Legea dialogului social)
Conform
Art. 9 din legea 62/2011
"Membrilor organelor de conducere alese ale organizatiilor sindicale li se asigura protectia legii contra oricaror forme de conditionare, constrangere sau limitare in exercitarea functiilor lor."
Cum li se asigura protectia numai Dumnezeu stie.
"Art. 10
(1) Sunt interzise modificarea si/sau desfacerea contractelor individuale de munca ale membrilor organizatiilor sindicale pentru motive care privesc apartenenta la sindicat si activitatea sindicala."
Niciodata nu vor fi modificate si desfacute contractele individuale de munca pentru motive care privesc activitatea sindicala, pentru alte motive insa da, se poate, iar un presedinte de sindicat care este si salariat poate fi concediat pentru activitatea prestata defectuos ca angajat si intotdeauna se gasesc motive sau sunt inventate, asta daca nu cumva se constata ca nu mai este nevoie de postul respectiv si se desfiinteaza postul.
Din experinta pot scrie ca raspunsul corect este ca Nu exista nici un fel de protectie, exista lideri carora le-a fost schimbat locul muncii si exista lideri care si-au dat demisia din functie si din unitate. Evident ca este mult mai simplu sa plece prin demisie decat concediat (daca nu vrea sa demisioneze va fi determinat sa vrea) si evident ca este greu de demonstrat in instanta ca ai fost hartuit .
Si ca sa fie tabloul complet , liderilor de sindicat care au avut coloana vertebrala, care au fost puternici si au rezistat li s-a gasit nasul, legea 62/2011.
Faimoasa lege aduce modificari menite sa anuleze complet lupta sindicala. Daca liderul este bun si lupta, managerul trebuie doar sa "convinga " o parte din membrii sa se retraga astfel incat sindicatul sa-si piarda reprezentativitatea.
Fara reprezentativitate nici macar un contract colectiv de munca nu mai poti negocia si ajungi ca lider de sindicat sa constati cum desi exista sindicat in unitate , managerul negociaza contractul colectiv cu reprezentantul ales al salariatilor (ales pe placul managerului), oare care mai este rolul sindicatului?!!!
Alexander van gogh a scris:
Articolul 60 din Codul Muncii care deasemenea va apara..., vorbeste de interzicerea concedierii pe perioada detinerii unei functii eligibile in sindicat,
Art. 60. [interzicerea concedierii cu caracter temporar]
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical,
cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;