avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedierea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedierea

Buna ziua, sunt presedinta comisie cenzori ( aleasa cu un mandat de 5 ani) la un sindicat si salariata in cadrul unei societati in care activeaza acest sindicat.
Comisia de cenzori face parte din Biroul executiv.
Am fost concediata cu ocazia concedierilor colective cu toate ca eu stiam ca sunt protejata de Codul muncii si Legea sindicatelor.
Va rog sa ma ajutati cu detalii.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: marcelamateescu , utilizator 13:30, 16 Martie 2012
Art. 220 C.mun. prevede:
(1) Reprezentantilor alesi in organele de conducere ale sindicatelor li se asigura protectia legii contra oricaror forme de conditionare, constrangere sau limitare a exercitarii functiilor lor.
(2) Pe toata durata exercitarii mandatului, reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediati pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate.
(3) Alte masuri de protectie a celor alesi in organele de conducere ale sindicatelor sunt prevazute in legi speciale si in contractul colectiv de munca aplicabil.

Art. 10 din Legea nr.62/2011 dispune:
(1) Sunt interzise modificarea si/sau desfacerea contractelor individuale de munca ale membrilor organizatiilor sindicale pentru motive care privesc apartenenta la sindicat si activitatea sindicala.
......

Asadar, protectia oferita de cele doua acte normative se refera numai in cazul concedierii pentru motive care privesc activitatea sindicala .... pentru alte motive vedeti daca exista in ccm aplicabil angajatorului astfel de prevederi.
in ccm 2011/2012 la cap.IX ,art .101(1) scrie:"reprezentantilor alesi in organele de conducere ale sindicatelor, precum si persoanelor care au detinut o astfel de functie , in termen de doi ani de la incetarea mandatului nu li se poate modifica sau desface contractul individual de munca pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasa la aprecierea patronatului, decat cu acordul organului colectiv de conducere ales al sindicatului"
va multumesc inca odata pentru raspuns.
Exista undeva prevazut care sunt organele de conducere ale sindicatului ? ... daca Birpul Executiv este prevazut ca si organ de conducere atunci va sunt aplicabile prevederile acelui ccm ....
exista scris in statutul sindicatului admis printr-o hotarare de instanta definitiva si irevocabila
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere presedinte de sindicat adriea2007 adriea2007 Un presedinte de sindicat la o societate este si angajat la aceeasi societate. Poate fi concediat? Cum il ptotejeaza legea dialogului social? (vezi toată discuția)
Concedierea colectiva vs alesii din sindicat Ileana Costin Ileana Costin Referitor la concedierea colectiva : * Art.60 lit.g din Codul Muncii republicat, interzice concedierea salariatilor \"pe durata exercitarii unei [u]functii ... (vezi toată discuția)
Legea muncii cruceru1981 cruceru1981 Avand un dosar pe rol cu firma la care sunt angajat ma poate ajuta intr-un sens bun,adica evitarea disponibilizarii. Mai pe scurt ce drepturi am in plus avand ... (vezi toată discuția)