avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme legislatia muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme legislatia muncii

Buna seara! De curand in compania unde lucrez s-au facut disponibilizari (luna iunie pe data de 08 s-au dat preavizele la colegii disponibilizati) iar la sfarsitul lunii trecute mi sa adus la cunostinta ca am fost trecut pe o functie inferioara fara sa primesc o decizie sau sa fiu sanctionat. Acum lucrez pe ecea functie dar nici de la inceputul lunii nu am primit nici o decizie . Mi s-a spus ca saptamana aceasta (miercuri)sa fac o cerere pentru a trece pe fct inferioara.Mentionez ca trecerea pe aceasta functie am facuto prin efectuarea unui curs de calificare si diferenta de clase de salarizare a fost semnificativa.Din anul 2001 de cand sunt pe aceasta functie nu am avut nici o abatere,sanctiune iar rezultatele de la examinarile anuale au fost bune.VA ROG sa-mi spuneti daca e bine sa fac acea cerere sau sa cer o decizie din partea companiei prin care sa motiveze motivul.Mi-e frica sa nu fiu disponibilizat ulterior.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters107545 , utilizator 12:47, 7 Iulie 2011
legal angajatorul trebuie sa emita o decizie prin care sa vi se comunice ca ati fost trecut pe o alta functie. nicidecum dvs sa faceti cerere.
Daca sunteti angajata cu CIM, clauza acesteia privind functia nu poate fi modificata decat cu acordul partilor prin incheierea unui act aditional, indiferent de cinie are initiativa propunerii.
Multumesc de raspunsuri !!Perioada in care se pot face disponibilizari este iunie-august .Pot fi afectat daca s-a facut un val de disponibilizari?
Adaug din ccm criteriile prin care un salariat poate fi disponibilizat.Nu indeplinesc nici u(5) Angajatorul va stabili criterii de apreciere a competenţei profesionale şi a disciplinei, pentru ierarhizarea în funcţie de acestea a salariaţilor din formaţiile de lucru care îşi vor reduce activitatea.
(6) La aplicarea efectivă a reducerii de personal după anularea posturilor vacante de natura celor desfiinţate, măsurile vor afecta în condiţii de competenţă egale, în ordine:
I. Criterii prioritare:
a) salariaţii care cumulează două sau mai multe funcţii, precum şi ale celor care cumulează pensia cu salariul sau salariaţii care sunt asociaţi la alte societăţi comerciale cu capital privat sau mixt;
b) salariaţii care îndeplinesc condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare, şi nu au cerut pensionarea în condiţiile legii;
c) salariaţii care îndeplinesc condiţiile de pensionare la cererea lor;
II. Criterii minimale: aplicabile numai în cazul în care după aplicarea criteriilor prioritare, mai mulţi salariaţi afectaţi de reducerea numărului de posturi de aceeaşi natură se află în situaţii similare:
a. Salariaţii care au fost sancţionaţi pentru consum de băuturi alcoolice;
b. Salariaţii care au fost sancţionaţi pentru abateri de la regulile de siguranţa circulaţiei;
c. Salariaţii care au fost sancţionaţi pentru săvârşirea de abateri care au cauzat prejudicii societăţii;
d. Salariaţii care au fost sancţionaţi pentru absenţe nemotivate;
e. Salariaţii care au absenţe nemotivate;
f. Salariaţii care au fost sancţionaţi pentru alte abateri disciplinare;
g. Salariaţii care au obţinut rezultate slabe la verificarea profesională periodică;
h. Salariaţii care nu au o altă formă de calificare sau pregătire profesională suplimentară celei necesare postului pe care îl ocupă.
i. dacă măsura ar putea afecta doi soţi care lucrează în aceeaşi unitate, se desface contractul de muncă al soţului care are salariul cel mai mic, fără ca prin aceasta să se poată desface contractul individual de muncă unei persoane care ocupă un post nevizat de reducere;
j. măsura să afecteze, mai întâi, persoanele care nu au copii în întreţinere;
k. măsura să afecteze numai în ultimul rând pe femeile care au în îngrijire copii, bărbaţi văduvi sau divorţaţi care au în îngrijire copii, pe întreţinătorii unici de familie, precum şi pe salariaţii, bărbaţi sau femei, care mai au cel mult 3 ani până la pensionare la cererea lor.
n criteriu
athe a scris:

legal angajatorul trebuie sa emita o decizie prin care sa vi se comunice ca ati fost trecut pe o alta functie. nicidecum dvs sa faceti cerere.

Legal, orice modificare a c.i.m. se face prin incheierea unui act aditional la c.i.m., cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Alte discuții în legătură

Concediere victoriag victoriag Am fost concediata in urma unui singur,,AVERTISMENT SCRIS,, am sanse sa castig procesul? Cat m/ar costa sa fiu reprezentata la proces?:( (vezi toată discuția)
Criterii disponibilizari marinica71 marinica71 lucrez la stat si vin disponibilizarile,sunt reglementate prin lege criteriile de disponibilizare sau ramane la latitudidea directorilor sa dea afara pe cine ... (vezi toată discuția)
Disponibilizari florentin65 florentin65 Care este cadrul legal al disponibilizarilor din primarii si care este metodologia acestor disponibilizari? (vezi toată discuția)