avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pensie alimentara

Buna ziua! Sunt divortata si am ramas cu un copil de 10 ani in intretinere, singurul nostru copil. Fostul sot trebuie sa plateasca o pensie lunara de intretinere in cuantum de 25% din venitul minim net pe economia nationala, de la data inregistrarii cererii de divort (depusa ce el), respectiv 03.09.2010 si pana la majoratul minorei, respectiv pana la data de 30.04.2019. Cat are de plata lunar? El a adus o data copilului 100 lei, in alta luna 10 lei, in alta 15 lei si atat, motivand ca nu are serviciu. Ce ar trebui sa fac? Sa il dau in judecata? Cat ma costa? Daca spune ca nu are serviciu poate fi obligat sa plateasca? Daca se angajeaza, eu va trebui sa aflu unde si ce salariu are? Nici zilele de vizita pe care el le-a cerut la Tribunal si eu le-am aprobat nu le respecta! Ce am de facut? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mary2 , utilizator 23:14, 3 Iulie 2011
Salariul minim pe economie in 2011 este 670 lei. 25% ar fi 167,5 lei.
In cazul in care nu va achita pensia lunara pentru minor timp de 3 luni consecutiv puteti formula o planere penala pentru abandon de familie. Chiar daca nu lucreaza datoreaza pensia de intretinere a minorului in procentul stabilit din salariul minim.
Daca se angajeaza puteti solicita instantei stabilirea pensiei la 25% din veniturile salariale (asta in cazul in care in hotararea pe care o aveti scrie 25% din salariul minim).
Puteti formula olangere impotriva fostului sot pentru infractiunea de abandon de familie prevazuta de art. 305 C.pen care prevede ca săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de
cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe
fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de
lege; c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite
pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni
la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la
3 ani sau cu amendă.

O alta modalitate legala pe care o aveti la indemana este aceea de a investi cu formula executorie sentinta prin care a fost stabilita pensia de intretinere, iar printr-un executor judecatoresc sa procedati la punerea acesteia in executare pentru recuperarea pensiei de intretinere neplatita.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iulie 2011
Daniel Coman, Avocat
Multumesc mult pentru raspuns!
Multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara LauraPaler LauraPaler Buna ziua. Fostul sot nu a mai trimis pensia alimentara din luna iunie pe motiv ca nu lucreaza.Bineinteles ca este o minciuna. Daca in dau in judecata ... (vezi toată discuția)
Neplata pensie alimentara irinaiza irinaiza buna .ma numesc irina si as avea si eu o intrebare .fostul meu sot de cetatenie turca cu domiciuliul stabil in bucuresti nu mia mai platit pensie alimentara de ... (vezi toată discuția)
Executare silita pensie intretinere copil gigelas gigelas Daca sotul,care trebuie sa plateasca pensia de intretinere pt.copil,nu are niciun fel de venit,nici bunuri pe numele lui,cum se poate totusi executa ... (vezi toată discuția)