avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA/ raspunderea civilã obligatorie; cine si in ce ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA/ raspunderea civilã obligatorie; cine si in ce ordine raspunde ?

Dragi colegi cu experienta in aceasta situatie,

Am fost lovit (automobilistic vorbind) de o persoana asigurata RCA la Carpatica Asig. Am facut constat amiabil, si-a recunoscut vina, apoi am mai dat fiecare cate o declaratie la Carpatica unde, de asemenea, si-a recunoscut vina. Mi s-au dat documente de reparatie; reparatia s-a facut pe cheltuiala mea, iar acum Carpatica instrumenteaza cazul, etc, etc. trage de timp in toate felurile, ma inscrie in Comisia Antifrauda si nu imi plateste. Am inteles ca e o situatie foarte comuna ptr. Carpatica.

Pe cine actionez in instanta pentru repararea prejudiciului? Tratatul de dr. civil imi spune ca pot actiona fie persoana vinovata (actiune in dr. comun, raspundere civila delictuala), fie pe asigurator ca un mijloc direct facilitat de lege.

Din experienta voastra, pe cine e mai bine sa chem in instanta pentru repararea prejudiciului?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: calin_andrei , utilizator 13:03, 7 Iulie 2011
Consider ca asiguratorul care a emis RCA-ul vinovatului.
Deoarece vinovatul avea o polita RCA valabila la data evenimentului nu prea aveti ce sa-i faceti. Cel mai bine este sa dati in judecata asiguratorul sau RCA. Dar pt aceasta va trebui sa faceti intai o reclamatie la CSA si daca nu se rezolva atunci chemati la conciliere asiguratorul si le puneti in vedere ca in afara platii daunei veti cere si cheltuieli de judecata . onorarii avocati , precum si penalizari de intarziere. Apoi cu documentele si raspunsurile de la CSA si conciliere actionati in instanta asiguratorul.
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2011
Adrian Tudor, Consultant asigurari
~ Conținut șters la cerere ~
Stiu ca si legea 136/1995 prevedea posibilitatea asta la art. 57 alin(1). Acum vad ca este abrogat. Totusi ar trebui sa existe aceasta posibilitate, intemeiata pe raspunderea civila delictuala, sunt si eu de parere. Pana la urma, este o raspundere civila pentru prejudiciu produs, iar persoana vinovata ar trebui sa aiba actiune in regres impotriva asiguratorului.
andrei, eu sunt in mare scandal cu carpatica,in speta director daune tudor, care este o mare jigodie,bineinteles in cardasie cu cei din centrala lor,a incercat ,ca de altfel pe toti cei care au fost la el sa-i fenteze, carpatica da service-urilor agreate de ei,mai mult fantome,piesele si service-ul executa numai manopera,eu din start nu am acceptat si reparatia o fac la toyota doar, dupa ce primesc de la carpatica acceptul pentru valoare ,caci trebuie sa mi se restituie banii,nu-mi aproba valoarea din proforma de la toyota ii dau in judecata,ei vor ca din toyota sa faca matiz!!!!,iar astazi se razbuna pe mine ,in sensul ca dosarul se aproba in termen de 90 zile !!!!concluzia mea este ca tergiverseaza dosarele si nu aproba suma de plata din urmatorul motiv: pentru lichiditatile din conturile bancare incaseaza dobanda.succes

Alte discuții în legătură

Intervenient dosar civil! andreicrm andreicrm Buna ziua , Am fost chemat in judecata ca intervenient intr-un dosar civil intre doua societati de asigurari ..am facut un rca,iar intre timp am lovit pe ... (vezi toată discuția)
Ordinul csa nr.5/2010 dragos_1999 dragos_1999 necesitatea investigatiilor privind cauzele si imprejurarile producerii unui eveniment rutier (vezi toată discuția)
Citatie pentru asigurator neserios. arzu001 arzu001 In parcare am facut un mic accident fara victime, doar tabla indoita, \"victima\" a refuzat polita mea de asigurare pe motiv ca firma Carpatica nu e serioasa; ... (vezi toată discuția)