In parcare am facut un mic accident fara victime, doar tabla indoita, "victima" a refuzat polita mea de asigurare pe motiv ca firma Carpatica nu e serioasa; am ajuns la politie pana la urma ca bani la negru nu aveam de unde sa i dau si acum ma ameninta ca ma da in judecata pentru ca am ales firma "Carpatica". Dupa ce se va consulta probabil i se va spune ca nu e logica judecata pe tema asta, intrebarea mea este: poate sa ma dea in judecata pe mine, persoana fizica, pentru a cere despagubiri pentru timpul pierdut la politie, pe motiv ca si a lasat copilul acasa cu febra ca sa vina pana la politie sa completam declaratii?
Poate sa ceara ce vrea dar va primi numai ce prevede legea de raspunde civila pentru daune produse in accidente de circulatie auto.Asiguratorul va suporta in totalitate pretentiile conform hotararii instantei.
Sunteti in perfecta legalitate...aveti o polita RCA in vigoare la o societate autorizata CSA pentru a practica acest tip de asigurare.Pagubitul poate face orice si este de asteptat sa faca actiune impotriva dvs., dar nu va avea castig de cauza.
in cazul unei pagube create la un vehicul, din culpa dvs, pagubitul are urmatoarele variante:
1. sa accepte asigurarea dvs. RCA si sa obtina despagubirile de la acel asigurator, fie pe cale amiabila, fie pe cale judecatoreasca ( caz in care veti fi citat in calitate de intervenient fortat );
2. sa va actioneze doar pe dvs., dar nu pentru ca aveti asigurare RCA la Carpatica, ci in calitate de persoana vinovata de producerea pagubelor( caz in care dvs. veti cere introducerea in cauza al propriului asigurator RCA, aratand ca el este garantul dvs. si , potrivit art.48-59 L.136/1995 + Ordinul CSA valabil la data accidentului, acea firma de asigurari este obligata sa despagubeasca partea prejudiciata+cheltuielile de judecata aferente);
3. sa fiti actionati atat asiguratorul RCA cat si dvs., in calitate de vinovat, unde veti invoca apararile de la pct.2.
in toate variantele, persoana prejudiciata va trebui sa probeze cuantumul prejudiciului, cuprinzand: paguba la masina, cheltuieli efectuate, eventual penalizari de intarziere. Celelalte daune nu sunt acceptate de legislatia asigurarilor si le va cere inutil, judecatorul, daca este lamurit de dvs., analizand cauza potrivit legislatiei speciale din domeniul asigurarilor.
In situatia in care veti fi actionat in judecata, dumneavoastra veti chema in garantie firma de asigurari la care aveti polita RCA, iar aceasta va suporta daunele stabilite de instanta, in baza probatoriului de la dosarul cauzei.
Chiar daca reclamantului nu-i place firma de asigurari, tot de la aceasta va primi despagubiri, daca e cazul.
Recuperare paguba
irbo
buna ziua. zilele trecute am fost loviti de o masina apartinand unei societati comerciale. societatea are rca la carpatica. astazi am fost la carpatica pentru ... (vezi toată discuția)