avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctiuni disciplinare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctiuni disciplinare

in conformitate cu noul cod al muncii, as dori sa stiu daca o sanctiune ( avertisment ) dispusa in februarie 2010 mai poate fi invocata in procesul verbal in vederea sanctionarii intocmit in iunie 2011 ca recidiva
Cel mai recent răspuns: Dorutza , utilizator 11:01, 18 Noiembrie 2011
Depinde de ce este prevazut in Regulamentul Intern al angajatorului ... noile prevederi ale Codului Muncii dispun ca: art.248 (3) - Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.
regulamentul intern nu prevede nimic de genul acesta ( este intocmit in 2003), iar juristii nostri spun ca se radiaza doar sanctiunile incepand cu mai 2011
Intr-adevar , asa este intrucat legea nu are efect retroactiv ... modificarile aduse Codului Muncii prin Legea nr.40/2011 sunt aplicabile situatiilor aparute dupa intrarea acestei legi in vigoare... in speta, de la 01.05.2011.
deci daca nu se radiaza avand in vedere ca a mai fost sanctionat acum 1 an si 5 luni cu avertisment acum pot sa-i dau o sanctiune de 5% pe 1 luna ( este recidiva- abaterea este minora dar este recidiva )
Da, puteti sa-i aplicati aceasta sanctiune avand in vedere si prevederile art.250 lit.e C.mun.

Art. 250 C.mun.:
Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

Alte discuții în legătură

Drept de concediere adry. adry. Are dreptul sa ma concedieze pentru abatere de la disciplina, fara un avertisment inainte? (vezi toată discuția)
Radierea concedierii disciplinare codulmuncii codulmuncii La art 248 ali. (3) din codul muncii se prevede urmatoarele: [b]Sancţiunea disciplinară se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă ... (vezi toată discuția)
Protectia muncii irinel stan irinel stan dacă responsabilul cu protectia munci semnează în locul angajatului ce sancțiuni se aplica legal? (vezi toată discuția)