avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Radierea concedierii disciplinare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Radierea concedierii disciplinare

La art 248 ali. (3) din codul muncii se prevede urmatoarele:
Sancţiunea disciplinară se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă salariatului nu i se aplică o nouă sancţiune disciplinară în acest termen. Radierea sancţiunilor disciplinare se constată prin decizie a angajatorului emisă în formă scrisă

Unii autori considera ca avand in vedere ca unde legea nu distinge atunci nimeni nu trebuie sa o faca, rezulta ca concedierea (sanctionarea disciplinara) ar trebui si ea radiata de angajatorul care a aplicat-o printr-o decizie in forma scrisa. Efectele ar fi numai pentru viitor, angajatorul urmand a-l repune in drepturi pe salariatul concediat (sanctionat disciplinar), fara a-i platii drepturile salariale pe perioada concedierii (sanctionarii disciplinare), deoarece chiar daca masura ar fi fost radiata, asta nu ar insemna ca au fost intrerupte si efectele sale. Este diferita radierea de anularea sanctiunii prin hotarera judecatoreasca. Chiar daca masura concedierii (sanctionarii disciplinare) a fost radiata de angajator, aceasta in paralel poate fi anulata si de catre instanta de judecata ca netemeinica si ilegala, in principal cu restituirea drepturilor banesti de care salariatul a fost privat pe perioada concedierii (sanctionarii disciplinare).

Unii autori sunt de parere ca asa ceva ar fi absurd din moment ce c.i.m. intre parti a incetet (salariat-angajator) motiv pentru care au incetat si obligatiile si drepturile lor reciproce.

Cum o fi mai bine?
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2014
codulmuncii, utilizator
Cel mai recent răspuns: codulmuncii , utilizator 13:09, 22 Octombrie 2014
acest articol trebuie interpretat coroborat cu alte articole din cod, de ex art 250 lit e CM "angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
.............................................................................
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta."

Toate sanctiunile disciplinare aplicate, cu exceptia concedierii disciplin, se aplica pe o durata de maxim 3 luni. Daca autorii Codului ar fi dorit ca radierea sanctiunii sa produca efectele aratate de dvs, nu ar fi introdus acel termen de 12 luni.

Nu se poate radia o concediere din moment ce nu mai exista angajator si nici salariat, ci doar fostul angajator si fostul salariat.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Octombrie 2014
codulmuncii, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sancțiune disciplinară Artemiza Bcuculeu Artemiza Bcuculeu Bună ziua. Ca urmare a unei cercetări disciplinare, un salariat a fost sancționat. Salariatul contestă în instanță decizia de sancționare. Procesul ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni disciplinare iulianaiuladinu iulianaiuladinu in conformitate cu noul cod al muncii, as dori sa stiu daca o sanctiune ( avertisment ) dispusa in februarie 2010 mai poate fi invocata in procesul verbal in ... (vezi toată discuția)
Comportament general in serviciu spiritul1 spiritul1 Ce inseamna acest lucru? Comportament general in serviciu.Stiu ca se iau in calcul sanctiunile anterioare. Dar daca,la emiterea unei alte ... (vezi toată discuția)