avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Comportament general in serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Comportament general in serviciu

Ce inseamna acest lucru? Comportament general in serviciu.Stiu ca se iau in calcul sanctiunile anterioare. Dar daca,la emiterea unei alte sanctiuni, se pot lua in considerare si sanctiunile aplicate in urma cu peste 12 luni, atunci se incalca prevederile legale cu privire la radierea acestora.ele fiind radiare (sterse) si nu mai pot produce efecte pe viitor.Care este termenul de la care incepe sa curga acele 12 luni pentru radierea sanctiunii: data emiterii,data comunicarii sau data cand se termina termenul de pedeapsa. ex; daca unui salariat i se emite o decizie de sanctionare la data de 30.06.2015 cu reducerea salariului pe 3 luni,iar decizia o primeste pe data de 03.07.2015. in decizia de sanctionare primite ,nu se face referire la <comportament general> ci se face referire la o sanctiune avuta anterior ,dar care ar fi trebuit sa fie radiata, caci au trecut 12 luni calendaristice. Acest termen este supus vreunei spete de suspendare? In intampinare,firma face referire la alte sanctiuni cu mult timp in urma (3 ani). Completul poate sa tina cont de asta,sau nu? Eu zic ca nu,deoarece ele sunt radiate (fara efecte pe viitor),Mai mult,patronul spune si despre alte aspecte negative din activitatea mea,dara care s au petrecut cu 2-3 ani in urma. Care este articolul in urma caruia ,completul ia in calcul speta cea mai favorabila salariatului,in cazul posibilitatii de a se interpreta un aspect juridic. Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Decembrie 2015
spiritul1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:51, 13 Decembrie 2015
Instanta investita cu solutionarea unei contestatii impotriva unei sanctiuni disciplinare poate sa confirme masura, sa o anuleze sau sa o inlocuiasca cu o alta sanctiune mai putin severa.

Instanta investita cu solutionarea unei contestatii impotriva unei sanctiuni disciplinare va analiza atat conditiile de forma ale deciziei de sanctionare, dar si cele de fond.

Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

"Luarea în considerare a sancţiunilor disciplinare anterioare suferite de salariat, în calitate de criteriu de individualizare a sancţiunii, nu contravine principiului inadmisibilităţii dublei sancţionări, consacrat expres de art. 249 alin. (2) din Codul muncii, având în vedere că ceea ce se sancţionează este o abatere prezentă, sancţiunile anterioare servind doar pentru calificarea gravităţii acestei abateri prezente". (Şerban Beligrădeanu, Inadmisibilitatea obstaculării dreptului instanţei judecătoreşti de înlocuire a sancţiunii disciplinare, aplicată de angajator salariatului, cu o alta mai uşoară prin dispoziţii înscrise în regulamentul intern al unităţii, în Dreptul nr. 4/2006, p. 125) .
Nu am fost lamurit pe deplin.Deci ,chiar daca sanctiunile anterioare sau radiat prin curgerea termenelor ,au influenta asupra deciziei prezentei la stabilirea ei?Este in contradictie cu efectul nul in urma radierii. (nu produce efecte pe viitor). Daca nu produce efecte, atunci cum sa se ia in considerare ? De la ce data curg termenele de radiere? Ce articol din Codul muncii zice ca se ia in considerare speta cea mai favorabila salariatulu
Art. 250 C.mun.
Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

Textul de lege nu face distinctie intre sanctiuni radiate si sanctiuni neradiate.
In acest caz trebuie sa se tina cont de termenul de radiere.Dar nu am fost lamurit de cand curge termenul de radiere.Multumesc
Termenul de 12 luni incepe sa curga de la data aplicarii sanctiunii.

Alte discuții în legătură

Radierea concedierii disciplinare codulmuncii codulmuncii La art 248 ali. (3) din codul muncii se prevede urmatoarele: [b]Sancţiunea disciplinară se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă ... (vezi toată discuția)
Sancțiune disciplinară Artemiza Bcuculeu Artemiza Bcuculeu Bună ziua. Ca urmare a unei cercetări disciplinare, un salariat a fost sancționat. Salariatul contestă în instanță decizia de sancționare. Procesul ... (vezi toată discuția)
Situatie inedita. un angajator concediaza disciplinar un salariat. ... romanul11 romanul11 Situatie inedita. Un angajator concediaza disciplinar un salariat. Procesul dureaza peste un an. Instanta schimba sanctiunea in reducere salariu cu 5% pe 2 ... (vezi toată discuția)