Buna seara! Va rog sa-mi raspundeti, am si eu o intrebare cu referire la indemnizatia de somaj pt absolvent.
Am picat bacul la romana dar il dau in toamna din nou si is sigura ca il iau si nu dau la facultate si as vrea sa stiu daca primesc somaj.....si daca primesc cand trebuie sa merg sa ma inscriu la Of. de somaj si forte de munca? Dupa ce iau bacul in toamna sau pot sa merg zilele acestea?
Astept raspuns. Va multumesc!
Buna seara !Referitor la subiectul tau , am si eu o fata care a terminat liceul anul trecut, tot asa picase la o materie si a dat din nou in toamna si a luat.Trebuie sa mergi acum urgent la fortele de munca de care apartii cu sectorul, altfel pierzi somajul de absolvent de 6 luni , 3mil. lunar. Am cunostinte care au mers tarziu si nu au mai putut face nimic. Te v-a inregistra in baza de date ,te v-a trimite la liceu sa aduci o adeverinta in loc de diploma de bac simulte altele! Grabeste-te! succes !
1. Trebuie sa va inscrieti la Agentia de Somaj in maxim 60 de zile de la absolvire (eu va sfatuiesc sa o faceti cat mai repede) si sa duceti adeverinta de absolvent eliberata de scoala.
2. Dupa cele 60 de zile, daca nu va gasiti un loc de munca, veti primi, timp de 6 luni, o indemnizatie de somaj de 250 lei, lunar (este calculata ca fiind 50% din valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare = 500 lei).
3. Actele necesare pentru a va inregistra la Agentia de somaj sunt:
- Actul de identitate, in original si copie;
- Actele de studii si de calificare,in original si copie (daca este cazul);
- Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale (de la medicul de familie);
- Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
- Actul de absolvire a formei respective de invatamant, in original si in copie;
- Adeverinta eliberata de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii, in cazul in care persoana s-a inregistrat in vederea medierii pentru incadrare in munca la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditat sau notificat conform legii (daca este cazul).