avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctionare conform CIM neactualizat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctionare conform CIM neactualizat

Buna ziua,
Firma la care lucreaza sotul meu ca director nu a avut pana acum contract colectiv de munca, doar contracte individuale. Acum sunt mai mult de 21 de angajati (cam 35), trebuie neaparat sa aiba contract colectiv? Daca da (legea dialogului social), cum se face in cazul in care la societate nu functioneaza un sindicat si nu au nici un reprezentant al angajatilor. Cum se alege acest reprezentant?
O alta problema ar fi urmatoare: trebuie sa sanctioneze 2 angajati pentru insubordonare fata de seful direct. O mai poate face in baza contractului individual existent (incheiat cam prin 2009)?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 6 Iulie 2011
1. Legea prevede ca negocierea c.c.m. este obligatorie , nu si incheierea acestuia la societatile care au un numar mai mare de 21 de salariati.

2. Codul Muncii prevede :
Art. 221 C.mun.
(1) La angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
(2) Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
(3) Reprezentantii salariatilor nu pot sa desfasoare activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.

Art. 222
(1) Pot fi alesi ca reprezentanti ai salariatilor salariatii care au capacitate deplina de exercitiu.
(2) Numarul de reprezentanti alesi ai salariatilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in raport cu numarul de salariati ai acestuia.
(3) Durata mandatului reprezentantilor salariatilor nu poate fi mai mare de 2 ani.

3. Aplicarea sancţiunilor disciplinare nu se face în mod arbitrar de către angajator, ci ca urmare a unor reguli procedurale, care sunt stabilite în scopul de a asigura eficienţa combaterii unor acte şi comportamente dăunătoare muncii, şi de a stabili cu exactitate faptele, de a garanta dreptul de apărare al salariatului.
Sancţiunile disciplinare generale sunt prevăzute în mod expres şi limitativ în art.248 in Codul muncii .

Cercetarea disciplinara presupune parcurgerea a mai multor etape:
1. Intocmirea unui referat privind savarsirea unei abateri disciplinare
2. Emiterea deciziei de numire a comisiei de cercetare disciplinara
3. Convocarea salariatului pentru cercetarea disciplinara prealabila
4. Intocmirea Procesului-verbal de catre comisia de cercetare disciplinara
5. Decizie de sanctionare (concediere)
Multumesc pentru raspuns.
Art. 129 alin 1 din L dialogului social, prevede ca " Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati". Eu am considerat ca asta implica obligativitatea incheierii unui CCM pentru ca altfel nu are ce sa se negocieze. Gresesc?
Se poate negocia ccm si sa nu existe finalitatea incheierii acestuia ... negocierea nu implica si incheierea neaparat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm la nivel de unitate Alina Pene Alina Pene Administratorul poate face parte din comisia de negociere a CCM la nivel de unitate? Nr. reprezentantilor salariatilor trebuie sa fie egal cu nr. membrilor ... (vezi toată discuția)
Ccm, spor vechime Crinisor Crinisor Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca la societate cu 3 angajati trebuie contract colectiv de munca, reprezentant al salariatilor si daca mai este obligatorie ... (vezi toată discuția)
Ccm - ramura constructii Herra_ Herra_ Asa cum prevede art. 129 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului social, negocierea colectiva este obligatorie la nivel de unitate, exceptie facand cazurile ... (vezi toată discuția)