avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM - ramura constructii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM - ramura constructii

Asa cum prevede art. 129 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului social, negocierea colectiva este obligatorie la nivel de unitate, exceptie facand cazurile in care unitatea are mai putin de 21 de angajati. Totodata, art. 221 alin. (1) din Codul muncii republicat stabileste ca la angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
In consecinta, prin coroborarea celor doua reglementari legale rezulta ca orice unitate cu mai mult de 20 de angajati are obligatia negocierii CCM chiar daca salariatii aparatin unui sindicat. Astfel ca negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate este obligatorie, fara a fi necesara incheierea lui

Contractul colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata de cel putin 12 luni dar fara a depasi 24 de luni. In situatia in care intr-o unitate nu exista un contract colectiv de munca partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment, asa cum prevede art. 141 din Legea 62/2011. De asemenea, art. 130 alin. (7) din Legea 62/2011 stabileste ca in cadrul fiecarei sedinte de negociere se vor incheia procese-verbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor in care se va consemna continutul negocierilor.
Acolo unde nu exista un contract colectiv de munca incheiat dar exista o procedura de negociere efectuata, partile pot consemna in ultimul proces-verbal incheiat cu ocazia negocierii colective ca negocierile nu se vor relua mai devreme de 12 luni iar partile nu vor incheia un contract colectiv la nivel de unitate, dat fiind faptul ca nu pot sustine clauze mai favorabile salariatilor in raport cu cele reglementate de Codul muncii.

[ link extern ]

Intrebari:
-exista CCMUN in vigoare in ramura constructii?
- in cazul in care nu exista, ce pot sa inteleg din ultimul paragraf?! Pot sa fac doar o negociere, fara CCM?!


Multumesc

Alte discuții în legătură

Act aditional la contract colectiv de munca - majorare salarii 01.02.2013 cioc natalia cioc natalia Buna ziua, Va multumesc pentru raspunsul dat anterior, dar mai am o mica problema: - am un contract colectiv de munca inregistrat la ITM in septembrie 2012, ... (vezi toată discuția)
Negociere ccm la nivel de unitate alinadobre alinadobre Am o firma care are peste 21 de salariati si doresc sa intocmesc documentatia pt negocierea colectiva care este obligatorie conform Codului Muncii. Ma puteti ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivel de unitate girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Un SRL, cod CAEN 4639- comert cu ridicata nespecializat de produse alimentare..., cu 41 de salariati are obligatia de a incheia CCM la nivel de unitate? Nu ... (vezi toată discuția)