avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... negociere CCM la nivel de unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

negociere CCM la nivel de unitate

Am o firma care are peste 21 de salariati si doresc sa intocmesc documentatia pt negocierea colectiva care este obligatorie conform Codului Muncii. Ma puteti ajuta in acest sens cu formularele necesare? As vrea sa mai stiu ce se inregistreaza la ITM referitor la negocierea CCM? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:08, 29 Octombrie 2014
Art. 143 DIN lEGEA 62 DIN 2011
(1) Contractele colective de munca si actele aditionale la acestea se incheie in forma scrisa si se inregistreaza prin grija partilor, dupa cum urmeaza:
a) contractul colectiv de munca la nivel de unitate, la inspectoratul teritorial de munca;
b) contractele colective de munca incheiate la nivelul grupurilor de unitati si al sectoarelor de activitate, la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
(2) Dosarul intocmit in vederea inregistrarii va cuprinde:
a) contractul colectiv de munca, in original, redactat in atatea exemplare cate parti semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, semnate de catre parti;
b) dovada convocarii partilor indreptatite sa participe la negociere;
c) imputernicirile scrise pentru reprezentantii desemnati in vederea negocierii si semnarii contractului colectiv de munca;
d) dovezile de reprezentativitate ale partilor. In cazul grupului de unitati constituit numai pentru negocierea unui contract colectiv de munca la acest nivel, dovezile de reprezentativitate pot fi cele ale membrilor partii sindicale, conform art. 134 lit. B si art. 135 alin. (2), partea patronala facand dovada constituirii grupului de unitati, conform prevederilor art. 128 alin. (3), in vederea negocierii;
e) procesele-verbale ale negocierii, redactate in atatea exemplare cate parti semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, continand pozitia partilor;

CONVOCATOR PENTRU NEGOCIEREA CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCÃ LA NIVEL DE UNITATE


......................................... (instituţia, societatea etc.)
Nr. ........... din ...............


Convocator


În temeiul dispoziţiilor art. 229 alin. (2) din Codul muncii şi a Legii nr. 62/20111, conducerea ...................................
(instituţia, societatea etc.)
reprezentantă prin ..............................................., în calitate de ....................................................
(numele şi prenumele) (denumirea funcţiei)

Vă invită să participaţi la negocierea2 Contractului colectiv de muncă la nivel de unitate pe anul/anii ..................................., care va începe în data de ....................., ora .................., la sediul din ........................

sau

În temeiul dispoziţiilor art. 229 alin. (2) din Codul muncii şi ale art. 129 din Legea nr. 62/2011, reprezentanţii salariaţilor sunt invitaţi să se prezinte în ziua de .................................... ora ........................ la sediul nostru din ........................................................................ (localitatea)
str. .................................................. nr. ...................judeţul/sectorul ............................ în sala ...................., în vederea stabilirii calendarului negocierilor.

.......................................
(semnătura autorizată)

Note:

1 Legea nr. 62/2011 a dialogului social, publicată în M.Of., Partea I, nr. 322 din 10 mai 2011.
2 Iniţiativa negocierii aparţine întotdeauna conducătorului unităţii/patronului şi numai în cazul când acesta nu angajează negocierea, aceasta are loc la solicitarea organizaţiei sindicale/reprezentanţilor salariaţilor (în unităţile unde nu s-a constituit organizaţie sindicală) în termen de 10 zile calendaristice de la formularea cererii. Obligaţia organizării negocierii nu presupune în mod necesar şi încheierea contractului colectiv de muncă deoarece legea obligă la declanşarea negocierii, dar nu poate obliga părţile să se şi înţeleagă. De aceea negocierea este obligatorie, dar încheierea contractului de muncă nu este obligatorie.

Actele necesare inregistraii ccm la ITM le puteti gasi si aici
[ link extern ]
Da, doar pt negociere imi trebuie documentatia, de aceea am intrebat de ITM. Eu am pregatit convocarea salariatilor la alegerea reprezentantilor salariatilor, procesul verbal de la sedinta de alegere a reprezentantilor (tabel cu semnaturile tuturor salariatilor), decizia Administratorului de numire a comisiei de negociere, convocatorul pt negocierea CCM si as mai avea de intocmit procesul verbal in urma negocierii CCM.
model de proces-verbal de negociere a contractului colectiv de munca:

www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc! Si daca are loc doar negocierea si nu se incheie CCM la nivel de unitate, este suficient daca se mentioneaza in procesul verbal ca "partile nu au cazut de comun acord asupra punctelor discutate si astfel nu se mai semneza CCM la nivel de unitate"?

Alte discuții în legătură

Act aditional la contract colectiv de munca - majorare salarii 01.02.2013 cioc natalia cioc natalia Buna ziua, Va multumesc pentru raspunsul dat anterior, dar mai am o mica problema: - am un contract colectiv de munca inregistrat la ITM in septembrie 2012, ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca 22.08.2009 22.08.2009 Buna ziua si LA MULTI ANI ! Am o intrebare , firma la care lucrez are CCM valabil pina in mai 2014, dupa aceasta data ce se intimpla, nu mai exista ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca laszloecaterina laszloecaterina am peste 21 de salariati (34 sezon si extrasezon (oct-martie 5) cum se procedeaza pentru initierea contractului colectiv de munca. Multumesc (vezi toată discuția)