avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Inregistrare minor, acordare paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Inregistrare minor, acordare paternitate

Buna ziua,
Am o intrebare putin mai delicata care suna cam asa:
Dintr-o relatie extraconjugala a rezultat un minor, mama era casatorita cand s-a nascut, ulterior divortand.
Copilul poarta numele fostului sot, iar eu as dori sa-l trec pe numele meu.
Ce ar trebui sa faca legal pentru a-l trece pe numele meu/
Putem sa rezolvam in instanta fara ajutorul unui avocat, in ideea ca fostul sot nu se opune, ei fiind separati pana la divort de 3 ani.
Si inca o rugaminte:
- ce acte trebuie depuse la dosar
- fostul sot trebuie sa plece in strainatate, ne trebuiesc acte de la el?
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
nistorica, utilizator
Cel mai recent răspuns: nistorica , utilizator 13:16, 6 Iulie 2011

Copilul poarta numele fostului sot, iar eu as dori sa-l trec pe numele meu.

In privinta numelui, copilul poate purta numele dumneavoastra, schimbarea operand , de principiu, cu acordul fostului sot.

In caz de refuz , in acest sens, va decide Autoritatea Tutelara.

Schimbarea numelui pe cale administrativa presupune a avea legalizate actele de stare civila,si a depune alte inscrisuri care sa sustina cererea dumneavoastra.
Sunt necesare , totodata, cazierul judiciar si cel fiscal, cat si publicarea unui anunt in Monitorul Oficial.

Actiunea de tagada de paternitate este prescrisa, termenul de trei ani de zile , care curge de la nasterea copilului, s-a prescris.

Succes.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna ziua,
Cred ca nu m-am facut inteles, baiatul are doar 7 luni.
Vrem sa depunem actiune in instanta si am vrea sa stim ce acte trebuiesc depuse la dosar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara; tagada de paternitate giredeamirela giredeamirela buna seara . sotul meu plateste pensia alimentara baiatului sau in varsta de 14 ani.el a fost obligat sa plateasca 150 roni pe luna. a platit aceasta suma pana ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitati Gainariu Ionela Gainariu Ionela Buna seara!Am fost in proces tagada paternitati am schimbat certificatul copilului dar in rubrica mamei a ramas numele fostului meu sot,as dori in rubrica ... (vezi toată discuția)
Tagare Ana loredana Ana loredana Buna ziua am nascut anul trecut in iulie si copilul il am tecut pe numele fostului sot deoarece nu am apucat sa imi schimb buletinul cum pot sa prcedez ca sa ... (vezi toată discuția)