avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SPOR DE VECHIME -OBLIGATORIU?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SPOR DE VECHIME -OBLIGATORIU?

Buna ziua.
Am si eu urmatoarea dilema:
Conform noului Cod al Muncii X-(. Trebuie introduc la clauza si sporul ..
Eu lucrez in mediul privat.Este obligatoriu sa intorduc sporul de vechime?
si acesta trebuie introdus in salariul brut?
Din cate stiam eu ...de prin 2000 nu mai era obligatoriu acest spor .Trebuie reintrodus acum in mod obligatoriu?
Mentionez ca eu am in contractul de munca trecut doar un spor de fidelitate si acest creste cu cate un procent in fiecare an si pe acest il primesti lunar la salariu cu conditia sa nu ai absente nemotivate.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine.#-o#-o#-o:((:((
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 09:58, 7 Iulie 2011
In mediul privat nu se discuta de spor de vechime.
Numai daca va obliga CCM care va este aplicabil (daca exista unul, ramura sau unitate). A fost obligatoriu pana in 2010 prin CCMN care acum nu mai este valabil.
Sporul de fidelitate este, zic eu, mult mai justificat.
De unde ati dedus ca nu se acorda spor de vechime in mediul privat ? ... regula este acordarea acestuia , iar exceptia este includerea lui in salariul de baza ...este de notorietate publica ca exista transe de vechime cu sporul aferent pentru vechimea in munca si care sunt aplicabile in continuare , chiar daca nu mai sunt reglementate in CCMN.

Sporul de vechime nu a fos niciodata ”eliminat” ... sunt zvonuri sau interpretari eronate date de catre niste ”inconstienti” care doreau sa intre sub pielea angajatorilor rai-platnici explicandu-le ca nu se mai plateste spor de vechime.
@freeelis va respect opiniile si mai ales profesionalimul de care dati dovada in raspunsuri, totusi...
Nu sunt nici "inconstient", nici angajat si nici angajator dar va rog sa-mi spuneti actul normativ actual care obliga angajatorul la acordarea acestui spor.
Personal consider ca se poate stabili prin negociere directa sau in cadrul negocierii CCM pe unitate dar obligatie nu este. Si desi in timp am avut numai calitatea de angajat, consider ca este normal ca angajatorul care azi angajeaza o persoana sa nu-i "mareasca" venitul salarial cu 1/4 numai pentru ca a adus profit altui angajator timp de 30 de ani.
Nu cred ca m-am referit la persoana dvs cand am spus de ”inconstienti” ... va pot da exemple , mii de aberatii pe care le auzi la ITM-uri mentionate de anumiti IRU sau contabilil care vin la inspectorii respectivi ... cred ca am specificat ca este de notorietate publica acordarea sporului de vechime chiar daca nu este mentionat intr-un act normativ pentru sectorul privat.

Iar apoi nu exista niciun act normativ care sa interzica acest lucru ... de regula, ceea ce nu este interzis este permis fara a fi nevoie de o norma speciala care sa reglementeze aceasta permisiune.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Sporul de vechime cand? corina.trandafir corina.trandafir La ce se refera sporul de vechime acordat?art 41 din CCMN 1 . La totalul anilor in campul muncii sau la 2. totalul (vechimea ) la locul actual de munca? Rog ... (vezi toată discuția)
Spor fidelitate zoe_ctb zoe_ctb Firma doreste sa constituie plata Sporului de fidelitate pt salariatii care au o vechime in munca in cadrul firmei de min 5 ani. Nu avem CCM. Cum procedam, ... (vezi toată discuția)
La societatile comerciale cu capital privat ar trebui se existe o grila de salarizare? MIRELA35 MIRELA35 Buna ziua. Va rog,sa ma ajutati.Societatea unde lucrez nu are CCM (DESI ARE 45 ANGAJATI).Salariile se negociaza individual.Se respecta partial ... (vezi toată discuția)