avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sporul de vechime cand?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sporul de vechime cand?

La ce se refera sporul de vechime acordat?art 41 din CCMN
1 . La totalul anilor in campul muncii sau la 2. totalul (vechimea ) la locul actual de munca?
Rog raspuns!Multumesc
Cel mai recent răspuns: aditzza , utilizator 10:11, 16 August 2010
La totalul perioadelor lucrate in baza unui contract de munca.

Conform art. 16 alin. (3) din Codul muncii, „munca prestata in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca“.

Astfel, prin vechime in munca se intelege totalitatea perioadelor in care o persoana a desfasurat activitati in temeiul unui contract individual de munca. In aceasta situatie, sporul de vechime se acorda pentru toate aceste perioade si nu doar pentru perioada in care salariatul a lucrat in cadrul societatii care ii acorda sporul.

Desigur, daca angajatorul doreste, poate acorda salariatilor si un spor pentru vechime neintrerupta in cadrul societatii, dar acest spor se diferentiaza de sporul pentru vechime in munca.

Prin urmare, societatea Y are obligatia sa acorde salariatilor nou-angajati sporul de vechime, luand in calcul intreaga perioada lucrata de acestia in temeiul unui contract individual de munca, deci si perioada lucrata la societatea X.

Articol adaugat la 22 decembrie 2009

Articol preluat din Newsletter-ul Contabilului 2010 nr. 1/ noiembrie 2009.
Bun am inteles .
Insa daca un salariat considera ca ar trebui sa i se ofere un spor de vechime ptr faptul ca a lucrat x ani la firma actuala asta inseamna ca are tot dreptul sa si-l primeasca ? sau acest lucru trebuie hotarat si scris negru pe alb printr-un document(contract colectiv de munca sau regulament)de catre administratorul firmei.Si oare nu se dau la toti salariatii?
Ati spus ca se diferentiaza:adica un salariat poate primi si un spor de vechime ptr perioada total lucrata cu contract individual de munca si un alt spor pentru perioada lucrata la actuala firma. Este posibil asa ceva?sunt practic 2 sporuri de vechime sau al doilea poate fi numit spor de fidelitate>?Care este obligatoriu si care este optional.
Multumesc.
Sporul de vechime este obligatoriu
CCMN art.41 d) pentru vechime în muncă, minimum 5% pentru 3 ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de bază;
In cadru negocierilor CCM aplicabile se stabileste transele de vechime si procentul tinand cond de art.41 lit d). Clauzele CCM produc efecte pentru toti salariatii. Sporul la care are dreptul salariatul in functie de vechimea in munca avuta trebuie inscris si in CIM.
Sporul de vechime se acorda pentru intreaga perioada petrecuta "in campul muncii", din ziua 1 de pe cartea de munca si pana in prezent. Actualmente, se mai plateste doar la privat, intrucat la bugetari s-a abrogat legislatia de acordare, transformandu-se in gradatii.
Sporul de fidelitate se acorda pentru vechimea neintrerupta in cadrul aceleiasi unitati si se plateste doar daca a fost negociat in contractul colectiv de munca la nivelul unitatii si prevazut ca atare in contractul individual de munca,
Buna ziua! In cazul in care am stat acasa 1 an in concediu ptr cresterea copilului, mi se intrerupe vechimea in munca, firma poate sa nu mai imi acorde sporul de fidelitate sau de vechime?
Multumesc frumos.

Alte discuții în legătură

Vechime in munca APOSTU APOSTU Am o firma infiintata din 2001 si ma intereseaza daca lucratorilor nou angajati in firma mea li se ia in considerare si vechimea in munca de la firmele unde au ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca geo123 geo123 Sunt angajata la o firma cu 5 angajati pe un post de studii superioare ( am studii superioare), cu un salariu de 1300 lei. In CCMN 2007-2010 art.41(d) se ... (vezi toată discuția)
Includerea sporurilor in salariu. este corect/ legal? Cristi2011 Cristi2011 Cristi2011 Cristi2011 De la o vreme circula un zvon, conform cariua angajatorul ar intentiona sa includa sporurile in salariu. Lucram la o SC la care statul este actionar majoritar, ... (vezi toată discuția)