avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somer si presedinte de asociatie?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somer si presedinte de asociatie?

buna ziua,
ma puteti ajuta? Mi-am depus actele la somaj in urma cu doua saptamani. Ieri am fost aleasa presedinta asociatiei de locatari si vor sa imi faca un contract de mandat cu o valoare de 250 lei brut pe luna. Voi mai avea dreptul la somaj, daca eu voi realiza un venit? Ce lege sa consult?
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:11, 5 Iulie 2011
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã:
Art.17
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
b) sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstã de minimum 16 ani, care nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
...
Art.34
...
(3) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (2) beneficiazã de indemnizaţii de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii.

2. Din Norme de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitãţi autorizate potrivit legii se înţelege activitãţile economice desfãşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.

3. Mergeti la Agentia de Somaj sa intrebati daca veniturile din contract de mandat sunt venituri din activitati autorizate, conform legii.

4. Indicatorul social de referinta in vigoare = 500 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj + indemnizatie handicap ALEXANDRU - ADRIAN MIU ALEXANDRU - ADRIAN MIU Buna seara, O persoana care nu a lucrat niciodata, el are o pensie de handicap permanent, gradul II, care a terminat liceul si a depus actele pentru ... (vezi toată discuția)
Somaj elev BiancaAlexandra BiancaAlexandra Pot beneficia de somaj daca am terminat liceul acum pe 30 mai si inca nu am dat bacul? Multumesc. (vezi toată discuția)