avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj + indemnizatie handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj + indemnizatie handicap

Buna seara,
O persoana care nu a lucrat niciodata, el are o pensie de handicap permanent, gradul II, care a terminat liceul si a depus actele pentru somaj
Poate primii in acelas timp si pensia de handicat si somajul, si cat timp va primii somajul.
Va multumesc
O seara placuta
Cel mai recent răspuns: ALEXANDRU - ADRIAN MIU , Contabil 07:41, 10 Iulie 2015
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 17.
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
b) sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstã de minimum 16 ani, care nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;

Art. 34.

(3) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (2) beneficiazã de indemnizaţii de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii.

Art. 40.
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (2) pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data stabilirii acesteia.

(2) Indemnizaţia de şomaj prevãzutã la alin. (1) se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b), o singurã datã, pentru fiecare formã de învãţãmânt absolvitã.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege:
a) activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de catre zilieri;
d) activitati desfasurate de persoane fizice in urma carora se realizeaza venituri din agricultura, silvicultura sau piscicultura conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) activitati in urma carora se realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor conform art.61 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer indemnizat sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5.- Indemnizatia de handicap nu intra in activitatile autorizare enumerate mai sus dar nu este un venit profesional si de aceea eu cred ca se poate cumula cu indemnizatia de somaj.
- Daca doriti un raspuns oficial va puteti adresa ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro
da are venit mai mic de 500 lei
Va multumesc
O zi placuta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare somaj absolvent de facultate care a lucrat sezonier Elena120 Elena120 Buna ziua ! Va solicit cateva lamuriri intrucat cei de la ANOFM prezinta o opinie, iar legea o alta opinie, dupa parerea mea. In cazul in care un tanar se ... (vezi toată discuția)
Somer si presedinte de asociatie? flori.m flori.m buna ziua, ma puteti ajuta? Mi-am depus actele la somaj in urma cu doua saptamani. Ieri am fost aleasa presedinta asociatiei de locatari si vor sa imi faca un ... (vezi toată discuția)