Buna ziua !
Va solicit cateva lamuriri intrucat cei de la ANOFM prezinta o opinie, iar legea o alta opinie, dupa parerea mea.
In cazul in care un tanar se angajeaza sezonier cu 2 luni inainte de absolvire, iar contractul este pe o perioada determinata de 3 luni , fara posibilitate de prelungire intrucat firma nu are decat activitate sezoniera, absolventul mai este indreptatit la somaj?
Doresc sa va dau si alte detalii pe care le consider de importanta.
In primul rand acesta a lucrat inca o luna dupa perioada absolvirii. Postul prevazut in contract era de ingrijitor spatiu sau receptioner, nici una dintre aceste functii nefiind in conformitate cu pregatire profesionala a tanarului ce a absolvit studii universitare. Potrivit art. 17 alin 2 lit. a din Legea 76/2002 tanarul trebuie "sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale" De asemenea, contractul i s-a finalizat inauntrul celor 60 de zile in care are dreptul sa se inregistreze pentru somaj.
Va rog sa imi spuneti daca in acest caz statul penalizeaza munca unui tanar ce in loc sa trandaveasca a ales sa lucreze chiar si o luna dupa absolvire, chiar si pe un post sub nivelul sau de pregatire si astfel, ii reneaga orice drept la somaj. De asemenea, salariul prevazut in contract are vreo relevanta?
1. Trebuie sa se inregistreze la Agentia de Somaj in termen de 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.
2. - Pentru a beneficia de indemnziatie de somaj trebuie ca la data inregistrarii sa nu fie sub un contract individual de munca.
- Nu conteaza ce a facut in timpul facultatii si pana s-a inregistrat la Agentia de Somaj.
3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cãutarea unui loc de muncã, aflate în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;.
...
Art.17
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
...
Art.34
...
(3) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (2) beneficiazã de indemnizaţii de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii.
4. Este posibil ca Agentia de Somaj sa faca uz de prevederea din art.16, lit.b), adica sa considere ca dupa absolvire a avut un loc de munca, chiar daca pentru scurt timp.
5. Puteti pune intrebarea si la ANOFM pe e-mail la: anofm@anofm.ro.
Da, pai exact de asta au si facut uz. Au declarat ca nu conteaza numarul de ore/zile lucrate dupa absolvire, poate fi vorba chiar si de o ora, urmand ca din aceasta cauza sa fi decazut din acest drept.
Am considerat ca motivarea dumnealor nu este 100% legala si corecta din moment ce tanarul nu a fost angajat potrivit pregatirii profesionale asa cum prevede art. 17 alin 2 lit. a, iar contractul a fost incheiat pe perioada determinata, anterior absolvirii.
In cazul in care venitul prevazut in contract a fost egal sau mai mic decat acel indice de 500 de RON, atunci se incadreaza pentru somaj?
Stiu ca depuneti o munca pro bono foarte dificila, dar v-as multumi din suflet pentru un raspuns aplicat la speta de fata. Mai exact din punctul de vedere al unui avocat tanarul are dreptul la somaj potrivit legii sau nu?
Va multumesc
1. Expresia aceea cu "conform pregatirii profesionale" este desueta, nu se tine cont de ea si nu stiu de ce au pus-o acolo.
2. Nu sunt avocat, sunt economist, specialist in relatii de munca.
3. Referitor la cei 500 lei legea se refera la obtinrea acestui venit din activitati autorizate, conform legii.
4. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
... Art.34
...
(3) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (2) beneficiazã de indemnizaţii de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
...
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
...
5. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.
6. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
7. Art.34(3), lit.b) inseamna:
- ca sa poti fi somer indemnizat trebuie sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar (adica din PFA, I.I. si I.F.)
8. - Parerea mea este ca poate beneficia de indemnizatie de somaj daca la data inregistrarii nu are venituri.
- Dar parerea mea nu este litera de lege si de aceea v-am recomandat sa puneti intrebarea si Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), prin e-mail la adresa pe care v-am dat-o in mesajul anterior.
Imi cer scuze pentru raspunsul meu intarziat.
Va multumesc frumos pentru lamuriri. Am trimis un mail si astept curioasa raspunsul.
Va multumesc inca o data !