avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Interpretare articol 149,aliniat4,D - cod fiscal - ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Interpretare articol 149,aliniat4,D - cod fiscal - regularizarea si rambursarea TVA

Un mijloc fix - autoturism - cumparat in iulie 2007 a suferit un accident , este asigurat casco, si societatea de asigurare l-a incadrat la dauna totala.

Intrebare : in situatia in care epava autoturismului este vanduta, este necesar sa se faca ajutarea taxei deductibile ?
Cel mai recent răspuns: Elena TOCU , Avocat 00:10, 3 August 2008
adriantemax a scris:

Un mijloc fix - autoturism - cumparat in iulie 2007 a suferit un accident , este asigurat casco, si societatea de asigurare l-a incadrat la dauna totala.

Intrebare : in situatia in care epava autoturismului este vanduta, este necesar sa se faca ajutarea taxei deductibile ?



Atentionare ajustari TVA





Ajustarea de TVA prevazuta la art. 149 din Codul fiscal nu se efectueaza de persoana impozabila in situatia in care a dedus TVA la obtinerea bunului de capital si acest bun de capital, indiferent ca este bun imobil sau alt bun de capital definit la art. 149, este vandut cu TVA, chiar daca valoarea de vanzare este mai mica decat valoarea bunului respective inregistrata in contabilitate.

Mentionam ca la o analiza atenta a art. 149 din Codul fiscal se poate remarca ca, in fapt, ajustarea reprezinta o procedura aplicabila atunci cand s-a dedus TVA pentru un bun si ulterior, in perioada de ajustare bunul este ori vandut in regim de scutire, ori este casat, ori isi inceteaza existenta in cadrul activitatii companiei respective din orice alt motiv decat vanzarea cu TVA.
Exemplu
- la data de 1 ianuarie 2008 o companie inregistrata in scopuri de TVA cumpara un mijloc fix ( care nu este bun imobil) in valoare de 2000 lei pentru care deduce TVA in suma de 380 lei. Perioada de ajustare este de 5 ani, respectiv pana in anul 2012 inclusiv.

- daca in cadrul perioadei de ajustare, respectiv in iulie 2009, bunul este vandut altei persoane la valoarea de 1000 lei, colectandu-se TVA de 190 lei, nu sunt incidente prevederile art. 149, respectiv nu se fac ajustari de TVA

- daca in cadrul perioadei de ajustare, respectiv in iulie 2009, bunul respectiv este casat, atunci se fac ajustari de TVA, astfel:



380 (TVA dedus) / 5 (perioada de ajustare) x 4 (perioada ramasa din perioada de ajustare) = 304 lei.

Suma de 304 lei se inscrie in decontul de TVA al lunii iulie 2009 in randul 24 cu semnul minus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare mijloace fixe georgix georgix 1 . As vrea sa aflu in ce conditii pot vinde un mijloc fix la persoane fizice? este legal cu factura si chitanta prin caserie? 2. Daca un angajat strica un ... (vezi toată discuția)
Ajustarea valorii tva deductibile florip florip Buna ziua, In cazul casarii unui mijloc fix neamortizat integral, partea neamortizata reprezinta cheltuiala nedeductibila si se impoziteaza la calculul ... (vezi toată discuția)
Casare tacamuri inox amyca amyca Va rog sa-mi spuneti daca se pot casa tacamurile din inox? (vezi toată discuția)