patronul pleaca in delegatie in alt oras pentru cumparare marfa,venind inapoi cu facturile aferente.eu in conta sunt obligata sa fac inregistrarea 542=5311 prin dispozitie de plata cu avans spre decontare si cand se intoarce si depune decontul sa fac %=542
401
625
658( diurna stiu ca este 32,5 )
sau pot sa folosesc 401=5311
depinde ce s-a intamplat ;
daca la plecare a primit avans spre decontare , atunci trebuie contabilizat astfel :
- primire avans 542=531
( scop inregistrare - soldul casa trebuie sa reflecte numerarul , iar sold 542 , reflecta ca dl patron are banii firmei la dumnealui ; daca ii pierde ori nu deconteaza este responsabil pentru asta ; daca nu evidentiati ca a ridicat bani din casa la plecare , atunci casierul este responsabil pentru niste bani , pe care in realitate , nu ii are )
Pleaca , cheltuie, revine
- 401=542 , pentru ca de fapt domnul patron face un decont si se justifica pentru banii cu care a plecat , iar justificarea consta in plata unor furnizori, care au eliberat factura si chitanta
- 6XX= 542 , pentru acele ch care nu reprezinta plata unor furnizori ( de ex. diurna )
Contabilitatea nu obliga la nici un fel de inregistrare.
Priviti fenomenul economic , asa cum se desfasora el ( am incercat mai sus un exemplu ) si transpuneti apoi in " limba contabila " utilizand conturile .