patronul pleaca in delegatie in alt oras pentru cumparare marfa,venind inapoi cu facturile aferente.eu in conta sunt obligata sa fac inregistrarea 542=5311 prin dispozitie de plata cu avans spre decontare si cand se intoarce si depune decontul sa fac %=542
401
625
658( diurna stiu ca este 32,5 )
sau pot sa folosesc 401=5311
depinde ce s-a intamplat ;
daca la plecare a primit avans spre decontare , atunci trebuie contabilizat astfel :
- primire avans 542=531
( scop inregistrare - soldul casa trebuie sa reflecte numerarul , iar sold 542 , reflecta ca dl patron are banii firmei la dumnealui ; daca ii pierde ori nu deconteaza este responsabil pentru asta ; daca nu evidentiati ca a ridicat bani din casa la plecare , atunci casierul este responsabil pentru niste bani , pe care in realitate , nu ii are )
Pleaca , cheltuie, revine
- 401=542 , pentru ca de fapt domnul patron face un decont si se justifica pentru banii cu care a plecat , iar justificarea consta in plata unor furnizori, care au eliberat factura si chitanta
- 6XX= 542 , pentru acele ch care nu reprezinta plata unor furnizori ( de ex. diurna )
Contabilitatea nu obliga la nici un fel de inregistrare.
Priviti fenomenul economic , asa cum se desfasora el ( am incercat mai sus un exemplu ) si transpuneti apoi in " limba contabila " utilizand conturile .
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.